Αφράτο Πασχαλινό Τσουρέκι με Γιαούρτι της Αλεξίας
Τέλειο κι αφράτο νωπό τσουρέκι με υπέροχο άρωμα μαστίχας! Δοκιμάστε το σήμερα! Καλή Ανάσταση! Δημοσιευμένο στο realfood τεύχος 37
2 μεγάλα τσουρέκια
Χρόνος προετοιμασίας 2 ώρες Χρόνος ψησίματος 30′-35′ Βαθμός δυσκολίας ++
Υλικά
- 1/2 κούπας γάλα χλιαρό (40°C)
- 3 κουταλιές μαγιά ξερή
- 1 1/2 κούπας ζάχαρη
- 10 σπόρους μαχλέπι αλεσμένο
- 5 γρ. μαστίχα
- 2 βανίλιες
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 5 μεγάλα αυγά
- 6 κούπες (1 κιλό) αλεύρι σκληρό
- Λίγο αλεύρι έξτρα, για το αλεύρωμα
- 1 κούπα μαργαρίνη σοφτ σε θερμοκρασία δωματίου
για το αυγογλάσο (προαιρετικά)
- 1 ασπράδια αυγού ελαφρά χτυπημένο
- 4 κούπες ζάχαρη άχνη
- 4 κουταλιές γάλα
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
1. Στο μπολ του μίξερ βάλτε το χλιαρό γάλα και διαλύστε μέσα τη μαγιά. Εφαρμόστε στο μίξερ το εξάρτημα (Κ) για χτύπημα.
2. Αλέστε τα μυρωδικά στο μπλέντερ με 2 κουταλιές ζάχαρη. Προσθέστε τα στο μπολ μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίξτε το γιαούρτι και τα αυγά και χτυπήστε λίγο να γίνει λείο κι αφράτο μείγμα. Ρίξτε το αλεύρι όλο μεμιάς και χτυπήστε το 1΄.
3. Ρίξτε τη μαργαρίνη που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομματάκια και χτυπήστε 7′-8′ σε μέτρια ταχύτητα.
4. Βάλτε τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ, αρκετά μεγάλο γιατί θα φουσκώσει πολύ, καλύψτε τη με λαδόχαρτο και μετά κλείστε με πλαστική μεμβράνη.
Αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος (σε θερμοθάλαμο 50C) να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο, ώρες. Αδειάστε τη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο ή ταψί, χωρίς να την ξεφουσκώσετε. Πασπαλίστε τη με λίγο αλεύρι, εάν δείτε πως κολλάει πολύ.
5. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, πιέστε τη με τα χέρια σας να απλώσει σε παραλληλόγραμμο κομμάτι. Χωρίστε τη με αλευρωμένο μαχαίρι σε 6 λωρίδες. Σε αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετήστε ανά τρεις τις λωρίδες.
Πλεξούδα: Πλάστε με τα χέρια σας τις λωρίδες, βάζοντας λίγο αλεύρι, εάν είναι πολύ μαλακιές να γίνουν όμορφα χοντρά κορδόνια με μήκος 25 εκ. Πλέξτε τα τρία κορδόνια σε πλεξούδα.
6. Βάλτε τα σχήματα τσουρεκιού που φτιάξατε (πλεξούδα ή στεφάνι) σε ταψί ελαφρά βουτυρωμένο. Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη, κι αφήστε σε ζεστό να διπλασιασθούν σε όγκο, 40′-50′ περίπου. Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και ψήστε τα τσουρέκια σε φούρνο 200°C, 25-30′ περίπου, στο κάτω ράφι του φούρνου, με αντιστάσεις (πάνω-κάτω). Εάν αρχίσει να ροδίζει πολύ η επιφάνεια, σκεπάστε με λίγο αλουμινόχαρτο.
Αφού ετοιμάσετε και ψήσετε τα τσουρέκια, αφήστε τα να κρυώσουν κι αν θέλετε μπορείτε να τα κλείσετε σε πλαστικές σακούλες και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.
Για τη διακόσμηση
Ετοιμάστε το αυγογλάσο. Χτυπήστε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαρέγκα σφιχτή. Χρησιμοποιείστε το γλάσο αμέσως, γιατί στεγνώνει πολύ γρήγορα. Με ένα κουτάλι γαρνίρετε το τσουρέκι με το αυγογλάσο και πασπαλίστε το με λίγη χρωματιστή ζάχαρη. Αφήστε το να σταθεί, ώσπου να στεγνώσει τελείως.
Μικρά μυστικά
Για να κρατήσει το σχήμα της η ζύμη, αφού ψηθεί, και για να μην «απλώσει» κατά το ψήσιμο το τσουρέκι, αλευρώστε ελαφρά τις λωρίδες όταν σχηματίζετε την πλεξούδα.
Αλευρώστε το μαχαίρι για να κόψετε καλά τις λωρίδες. Με τη βοήθεια ενός πινέλου τινάξτε την περίσσεια του αλευριού, πριν σκεπάσετε τα τσουρέκια, για να φουσκώσουν, πριν τα ψήσετε.
Μπορείτε με τη ζύμη να πλάσετε μικρότερα τσουρεκάκια. Γίνονται περίπου 20. ψήστε τα 18΄-20΄στους 200° C, στο κάτω ράφι του φούρνου, με αντιστάσεις.