Αφράτο Τσουρέκι με Γέμιση Σοκολατένια της Αλεξίας

Αφράτο Τσουρέκι με Γέμιση Σοκολατένια της Αλεξίας

 Αφράτο τσουρέκι με γέμιση σοκολατένια της Αλεξίας vefa alexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.g

Μια πολύ πρωτότυπη συνταγή για τσουρέκι, με ζύμη που διαφέρει στην προετοιμασία απ’ όλες όσες έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς. Έχει σχετικά εύκολη διαδικασία και διατηρείται για όσο καιρό θέλετε στην κατάψυξη, άρα μπορείτε να το ετοιμάσετε όταν έχετε χρόνο και να το σερβίρετε φρέσκο όταν το χρειαστείτε. Καλή επιτυχία. Αλεξία Αλεξίαδου

Mικρά μυστικά

  1. Το τσουρέκι αυτό περιέχει πολύ λίγα αυγά σε σχέση με τις γνωστές μας ζύμες. Για μια πραγματικά χαμηλή σε χοληστερόλη εναλλακτική πρόταση για το πασχαλινό τσουρέκι, ετοιμάστε τη ζύμη βάζοντας μαργαρίνη αντί για βούτυρο.
  2. Προσοχή, για να γίνει λεία η σοκολατένια κρέμα φράνζιπαν, πρέπει να αλέσετε πάρα πολύ καλά το αμύγδαλο ή το φουντούκι να γίνει πούδρα.
  3. Η ζύμη αυτή είναι άγλυκη, γι’ αυτό συνδυάζεται τέλεια μόνο όταν την ετοιμάζετε μαζί με τη γέμιση και την επικάλυψη. Εάν θέλετε να ετοιμάσετε τσουρέκι με αυτή τη ζύμη, σκέτο, χωρίς γέμιση και/ή επικάλυψη, προσθέστε στη ζύμη ½ κούπας ζάχαρη.
  4. Το τσουρέκι διατηρείται άψογα στην κατάψυξη.

Τσουρέκι γεμιστό με σοκολατένια κρέμα frangipan

8 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας 40΄(+4 ώρες στο ψυγείο)  Χρόνος ψησίματος 30΄  Βαθμός δυσκολίας +++

για τη ζύμη

  • ¾ κούπας γάλα ζεστό
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 3-3 ½ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 3 ½ κουταλιάς ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο κρύο σε κομμάτια

για τη γέμιση (σοκολατένια κρέμα φράνζιπαν)

  • 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα φιλέ, καβουρντισμένα ή φουντούκια
  • 3 ½ κουταλιάς ζάχαρη άχνη
  • 3 κουταλιές κακάο
  • 50 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 1 ασπράδι
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια

για την επικάλυψη

  • 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 1 κροκάδι
  • 3 κουταλιές γάλα
  • καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα (όχι soft)

για το γλάσο

  • 2 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 1 ασπράδι από μικρό αυγό

Εκτέλεση

  1. Μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη μια ημέρα νωρίτερα. Ανακατέψτε σε μπολ το αυγό με το γάλα. Χτυπήστε στο πολυμίξερ το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το βούτυρο και λίγο αλάτι να ενωθούν και να γίνουν σαν τραχανάς. Προσθέστε και το μείγμα του αυγού και χτυπήστε με το γάντζο ώσπου να αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη γύρω από αυτό. Προσθέστε λίγο αλεύρι εάν χρειαστεί (φωτό 1-3).
  2. Βάλτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώστε ελαφρά και ανοίξτε τη με τον πλάστη σε ορθογώνιο κομμάτι. Διπλώστε τις 2 κοντές πλευρές του φύλλου προς το κέντρο να ενωθούν. Επαναλάβετε την ίδια κίνηση διπλώνοντας πάλι τις κοντές πλευρές προς τα μέσα, άλλη μια φορά

(φωτό 4-9).

  1. Πιέστε τη ζύμη με τον πλάστη να ανοίξει πάλι σε ορθογώνιο κομμάτι και επαναλάβετε το δίπλωμα άλλες δυο φορές, αλευρώνοντας αν χρειαστεί την επιφάνεια την οποία δουλεύετε. Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί 4 ώρες τουλάχιστον.
  2. Ετοιμάστε τη γέμιση. Χτυπήστε στο μπλέντερ, τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και το κακάο. Προσθέστε το βούτυρο και το ασπράδι και συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Πίξτε και ανακατέψτε και τη σοκολάτα να ενωθούν σε πηχτή κρέμα
  3. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο, με το κομμάτι για τη βάση ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο. Βουτυρώστε μια αντικολλητική φόρμα με κούμπωμα με διάμετρο 24 εκ. και ανοίξτε το ένα κομμάτι να καλύψει όλο τον πάτο και λίγο τα τοιχώματα. Απλώστε τη γέμιση και γυρίστε προς τα μέσα τα πλαϊνά της ζύμης. Σκεπάστε με την υπόλοιπη ζύμη, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το τσουρέκι σε ζεστό μέρος 1 ώρα
  4. Χτυπήστε το κροκάδι με το γάλα και αλέιψτε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίστε με την ξανθή ζάχαρη με το αμύγδαλο. Ψήστε το τσουρέκι στους 200ο C με αντιστάσεις, 30΄ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάλτε το κι αφήστε το να κρυώσει. Χτυπήστε το ασπράδι με τη άχνη για να ετοιμάσετε το γλάσο και περιχύστε το τσουρέκι. Καλό Πάσχα. Αλεξία Αλεξιάδου.