Αρνάκι με Σάλτσα Γιαουρτιού της Βέφας
Μερίδες 4 Χρόνος προετοιμασίας 40΄ Χρόνος ψησίματος 15΄
Υλικά
- 800 γρ κρέας αρνίσιο, από την ωμοπλατη, σε κύβους
- 1/3 κούπας λάδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 400 γρ ντοματάκια κονσέρβας, σε κομματάκια
- ¼ κουταλάκι ζάχαρη
- αλάτι και πιπέρι
- 30 γρ κουκουνάρια
- κουταλάκι πάπρικα
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
- 2/3 κούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 6 αραβικές πιτούλες
- ψιλοκομμένο φρέσκο μαρουλάκι
- πράσινες πιπερίτσες πίκλες
- κρεμμύδι σε φετάκια
Για τη μαρινάτα
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- ¼ κούπας χυμό λεμονιού
- 1/3 κούπας λάδι
- ½ κουταλάκι κύμινο (προαιρετικα)
- 1/2 κουταλάκι πάπρικα
- κουταλάκι γλυκού θυμάρι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά της μαρινάτας και περιχύστε τα κομματάκια του αρνιού. Ανακατέψτε τα να λερωθούν από όλες τις πλευρές. Αφήστε τα να σταθούν 2-3 ώρες.
- Σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο στο μισό λάδι. Προσθέστε τα ντοματάκια, τη ζάχαρη,αλάτι και πιπέρι κι αφήστε τα να πάρουν βράση. Σιγοβράστε τη σάλτσα, ώσπου να δέσει.
- Μέσα στο υπόλοιπο λάδι σοτάρετε τα κουκουνάρια. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα μαζί με την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και το δυόσμο μέσα στο γιαούρτι.
- Βγάλτε τους κύβους αρνάκι από τη μαρινάτα και περάστε τους σε μεταλλικά σουβλάκια.
- Ψήστε τα στα κάρβουνα ή στο γκριλ,4′-5΄από κάθε πλευρά.
- Στο μεταξύ, αλείψτε τις πιτούλες με λίγο βούτυρο και ζεστάνετέ τες ελαφρά στα κάρβουνα ή στο γκριλ κι από τις δυο πλευρές.
- Κόψτε τες σε τρίγωνα κομμάτια και μοιράστε τες σε 4 πιάτα.
- Βάλτε επάνω τα σουβλάκια και περιχύστε τα με τη σάλτσα ντομάτας και τη σάλτσα γιαουρτιού.
- Πασπαλίστε τα με έξτρα πάπρικα, δυόσμο και κουκουνάρια.
- Συνοδέψτε τα με φρέσκο μαρούλι, πίκλες και φετάκια κρεμμυδιού.
Από το Βιβλίο Ελληνική Κουζίνα Μαγειρική