Αρνάκι με Σπανάκι της Βέφας
Μερίδες 5-6 Χρόνος προετοιμασίας 30΄ Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 30΄
Υλικά
- 1½ κιλού σπανάκι
- 1/2 κούπα λάδι
- 1½ κιλού αρνάκι σε μερίδες (χωρίς τα κόκαλα)
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες φρέσκες ή
- 400 γρ. κονσέρβας πολτοποιημένες
- 1 κουταλιά ξίδι (προαιρετικά)
- 1/2 κούπας μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίστε όλο το φανερό λίπος από το αρνί.
- Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά.
- Ρίξτε και σοτάρετε τα κομμάτια του κρέατος αναποδογυρίζοντάς τα κατά διαστήματα να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις πλευρές.
- Προς το τέλος ρίξτε το κρεμμύδι και σοτάρετέ το κι αυτό, ώσπου να μαραθεί. Ρίξτε τις ντομάτες, το ξίδι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και σκεπάστε την κατσαρόλα.
- Σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα. ΄Ισως χρειασθεί να προσθέσετε λίγο νερό.
- Στο μεταξύ, καθαρίστε και πλύνετε καλά το σπανάκι. Κόψτε το σε κομμάτια, ζεματίστε το 5΄και στραγγίστε το.
- Ρίξτε το σπανάκι μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας μαζί με το μαϊντανό κι ανακατέψτε ελαφρά. Μπορείτε να το βάλετε και φρέσκο, χωρίς να το ζεματίσετε.
- Σκεπάστε και σιγοβράστε το φαγητό 15΄ περίπου, χωρίς να προσθέσετε καθόλου νερό. Το σπανάκι δεν πρέπει να λιώσει, αλλά να κρατάει, γι αυτό το νερό που έχει κρατήσει από το ζεμάτισμα είναι αρκετό για να βράσει.
- Σερβίρετε το φαγητό, που είναι πολύ νόστιμο, ζεστό.
Από το Βιβλίο Ελληνική Κουζίνα Μαγειρική