Χριστουγεννιάτικο Πικάντικο Ψωμί Φόρμας της Βέφας Αλεξιάδου
Χρόνος ετοιμασίας 3 ώρες και 30‘
Εκτέλεση
- 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 κουταλιά ξερή
- 4 κούπες αλεύρι δυνατό
- 1’/2 κουταλάκι αλάτι
- ¼ κούπας νερό ζεστό 40°C
- ¾ κούπας γάλα ζεστό 40° 1 αυγό
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- ½ κούπας μαργαρίνη λιωμένη
- 3 κουταλιές κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 3 κουταλιές πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- ½ κούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
- ¼ κουταλάκι πάπρικα
Εκτέλεση
- Διαλύστε τη μαγιά στο νερό και προσθέστε 2 κουταλιές αλεύρι. Αφήστε τη να σταθεί 10′, για να φουσκώσει.
- Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι κι ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο.
- Ρίξτε το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη, τη μισή μαργαρίνη και τη φουσκωμένη μαγιά.
- Ζυμώστε παίρνοντας λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά, ελαστική που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι.
- Σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό, υγρό μέρος, να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο, 11/2-2 ώρες. Στο μεταξύ ρίξτε την υπόλοιπη λιωμένη μαργαρίνη στον πάτο μιας φόρμας για
- κέικ και πασπαλίστε με τα κομματάκια της κόκκινης και πράσινης πιπεριάς.
- Σ’ ένα μπολ ανακατέψτε το κεφαλοτύρι με την πάπρικα.
- Αδειάστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, πλάστε τη σε χοντρό μακρύ ρολό και χωρίστε τη σε 24 κομμάτια φέτες.
- Βουτήξτε τη μια κομμένη επιφάνεια κάθε φέτας ζυμαριού στο κεφαλοτύρι και τοποθετήστε τες μέσα στη φόρμα όρθιες τη μια πλάι στην άλλη, αφήνοντάς τες να γείρουν λίγο από την αριστερή πλευρά, ώστε η κάθε επόμενη να ακουμπάει και να καλύπτει τα 2/3 2/3 της προηγούμενης. Καλύψτε έτσι όλη τη φόρμα.
- Όσο κεφαλοτύρι περίσσεψε πασπαλίστε το στην επιφάνεια. Σκεπάστε με βαμβακερή πετσέτα κι αφήστε το ψωμί να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο.
- Ψήστε το στους 180°C 25′-30′ ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
- Αφήστε το να σταθεί 1′- 2′ μέσα στη φόρμα κι αναποδογυρίστε το σε σχάρα.
- Αφήστε να κρυώσει εντελώς και βάλτε το σε πιατέλα.
- Μπορείτε, αν θέλετε, να το φυλάξετε στην κατάψυξη, ως την ημέρα που θα το χρειαστείτε.
- Όταν το προσφέρετε, θα είναι φρέσκο και αφράτο, όπως τη στιγμή που το βγάλατε από το φούρνο.
- Στολίστε το μ’ ένα κόκκινο φιόγκο και μερικά φυλλαράκια του.