Τα βασικότερα συστήματα για το μέτρημα των υλικών στη μαγειρική τα οποία ισχύουν στις διάφορες χώρες είναι:
- Imperial: Το μέτρημα των στερεών υλικών γίνεται σε ουγγιές βάρους (οζ) και το μέτρημα των υγρών σε ουγγιές όγκου (fl. οζ). Χρησιμοποιείται κυρίως στην Αγγλία.
- Metric:To μέτρημα των στερεών υλικών γίνεται με το βάρος τους υπολογισμένο σε γραμμάρια (g) και το μέτρημα των υγρών υλικών με τον όγκο τους υπολογισμένο σε κυβικά εκατοστά (ml). Χρησιμοποιείται στη Γαλλία, Γερμανία και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
- American: Όλα τα υλικά, στερεά ή υγρά μετριούνται με την κούπα μεζούρα, η χωρητικότητα της οποίας είναι 240 ml. Η κούπα μεζούρα είναι λοιπόν μέτρο όγκου και μετράει όλα τα υλικά με τον όγκο τους. Το βάρος μιας κούπας διαφορετικών υλικών είναι διαφορετικό, π.χ.
Ισοδυναμίες διαφόρων μέτρων & μετρικού συστήματος
Διάφορα μέτρα | σύμβολο | Μετρικό σύστημα | σύμβολο |
1 κουταλάκι | tsp | 5 κυβ. εκατοστά | ml |
1 κουταλιά | tbsp | 15 κυβ. εκατοστά | ml |
1 ουγγιά όγκου | fl.oz. | 30 κυβ. εκατοστά | ml |
1 κούπα | cup | 0,24 λίτρου | I |
1 πίντα | pt | 0,47 λίτρου | I |
1 κουόρτερ | qt | 0,95 λίτρου | 1 |
1 ουγγιά βάρους | oz | 28 γραμμάρια | g |
1 πάουντ | lb | 0,45 κιλού | kg |
Μερικές ισοδυναμίες τριμμένων η ψιλοκομμένων υλικών της καθημερινής χρήσης σε κούπες ειναι:
1 δεμάτι μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο = 1/2 κούπας
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο = 1 κούπα
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο = 1/2 κούπας
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο = 1/4 κούπας
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα = 1 κούπα
Η κούπα μεζούρα έχει υποδιαιρέσεις σε τρίτα και σε τέταρτα.
Για ποσότητες υλικών κάτω από 1/4 χρησιμοποιούνται τα κουταλάκια μεζούρες.
1 Κούπα = 16 κουταλιές = 240 κ. εκ.
1 κουταλιά = 15 κ. εκ. = 3 κουταλάκια
1 κουταλάκι = 5 κ. εκ.
Υπολογισμός Υλικών σε γραμμάρια & κούπες αντίστοιχα
Το αλεύρι και όλα τα ανάλογα υλικά λογαριάζονται βαλμένα στην κούπα αφράτα και όχι πατικωμένα.
Αυγά |
5 μέτρια 6 μέτρια ασπράδια |
1 κούπα 1/2 κούπας |
Βούτυρο & μαργαρίνη | 110 γρ. 240 γρ. | 8 κουταλιές 1 κούπα |
Γάλα | 240 γρ. | 1 κούπα |
Γιαούρτι | 400 γρ. | 1 κούπα |
Ζάχαρη Ζάχαρη άχνη Ζάχαρη κοινή Καφέ ζάχαρη, ακατέργαστη |
150 γρ.
200 γρ. 170 γρ. |
1 κούπα 1 κούπα 1 κούπα |
Θαλασσινά Γαρίδες καθαρισμένες |
175 γρ. |
1 κούπα |
Κακάο | 125 γρ. | 1 κούπα |
Κρέμα γάλακτος | 250 γρ. | 1 κούπα |
Κορν φλάουρ | 100 γρ. | 1 κούπα |
Λάδι Λαχανικά |
220 γρ. |
1 κούπα
|
Αρακάς | 150 γρ. | 1 κούπα |
Ένα μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο | 125 γρ. | 1 κούπα |
Λάχανο κομμένο | 75 γρ. | 1 κούπα |
Ντομάτες | 175 γρ. | 1 κούπα |
Πατάτες καθαρισμένες, σε κύβους | 170 γρ. | 1 κούπα |
Πατάτες πουρές | 225 γρ. | 1 κούπα |
Σπανάκι βρασμένο | 200-225 γρ. | 1 κούπα |
Φρέσκα κρεμμυδάκια | 8 τεμ. | 1 κούπα |
Ξηροί καρποί | ||
Αμύγδαλα και άλλοι | ||
ξηροί καρποί, τριμμένοι | 125 γρ. | 1 κούπα |
Αμύγδαλα | ||
ολόκληρα ακαθάριστα | 150 γρ. | 1 κούπα |
Αμύγδαλα φιλέ | 100 γρ. | 1 κούπα |
Καρύδια | 115 γρ. | 1 κούπα |
Φουντούκια | 150 γρ. | 1 κούπα |
Ξηρά φρούτα | ||
Βερίκοκα-δαμάσκηνα | 160-175 γρ. | 1 κούπα |
Κερασάκια γλασέ | 200 γρ. | 1 κούπα |
Σταφίδες | 200 γρ. | 1 κούπα |
Ρύζι | ||
Βρασμένο και καλά Στραγγισμένο | 165 γρ. | 1 κούπα |
Ωμό | 200 γρ. | 1 κούπα |
Σαντιγί | 125 γρ. | 1 κούπα |
Μέλι | 350 γρ. | 1 κούπα |
Σιμιγδάλι, ρυζάλευρο & κουσκούς | 180 γρ. |
1 κούπα |
Τυρί | ||
Κριμ τσιζ | 225 γρ. | 1 κούπα |
Μαλακό τυρί σε κύβους | 125 γρ. | 1 κούπα |
Τριμμένο μαλακό τυρί | 115 γρ. | 1 κούπα |
Τριμμένο σκληρό τυρί | 150 γρ. | 1 κούπα |
Φρυγανιά | 105 γρ. | 1 κούπα |
Ψίχα ψωμιού | ||
Μπαγιάτικη | 125 γρ. | 1 κούπα |
Φρέσκια | 50 γρ. | 1 κούπα |
Οδηγίες θερμοκρασιών φούρνου ηλεκτρικού & με γκάζι
Σε κάθε συνταγή αναφέρεται, σε βαθμούς της κλίμακας Κελσίου ( C), η θερμοκρασία ψησίματος.
Ο παρακάτω πίνακας σας βοηθάει να υπολογίσετε τις θερμοκρασίες σε βαθμούς της κλίμακας Φαρενάιτ (°F) ή σε νούμερα διακόπτη κουζίνας με γκάζι για σιγανό, μέτριο κλπ. φούρνο.
Σε φούρνο με αέρα οι θερμοκρασίες ψησίματος λογαριάζονται πάντα 20 βαθμοί λιγότερο από τον κανονικό φούρνο.
ηλεκτρικός | με γκάζι | ||
°F | °C | No διακόπτη | |
πολύ σιγανός | 225° | 110° | 1/4 |
250° | 120° | 1/2 | |
σιγανός | 275° | 140° | 1 |
300° | 150° | 2 | |
μέτριος | 325° | 160° | 3 |
350° | 175° | 4 | |
μέτριος |
375° | 190° | 5 |
δυνατός | 400° | 200° | 6 |
δυνατός | 425° | 220° | 7 |
450° | 230° | 8 | |
πολύ δυνατός | 475° | 250° | 9 |
- Οι πληροφορίες από τα Βιβλία Νέα Κουζίνα & Ελληνική Κουζίνα Μαγειρική