Ποπλέτες Τυλιχτές με Κιμά Σαλμί
Μία νοστιμότατη συνταγή, για το αποκριάτικο, γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ μας παρουσιάζει η αγαπημένη μας Βέφα Αλεξιάδου για το αποκριάτικο γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ,
που θα αγαπήσουν όσοι το δοκιμάσουν!
6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαγειρικής – 3ο Βραβείο Μαρία Μιχαλάκη ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Μερίδες: 6-8 Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 5′
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό εσκαλόπ από μοσχάρι γάλακτος
για τη γέμιση
- 1/2 κιλό κιμά
- 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 100 γρ. λουκάνικο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι 2 κουταλιές μαύρο κρασί
- 2 αυγά
- 100 γρ. ψίχα ψωμιού, μουσκεμένη σε λίγο γάλα
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα
- 1/3 κούπας λάδι
- 2 μικρά κρεμμύδια, σε φετάκια
- 2 μικρά καρότα, σε φέτες
- 1 κούπα κρασί μαύρο
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, ψιλοκομμένες ή
- 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
- 1/2 κούπας ψιλοκομμένο σέλινο
- 1 κουταλάκι θυμάρι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι, για το τύλιγμα
- λάδι, για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάστε τη γέμιση.
- Ζητήστε από τον κρεοπώλη να περάσει τον κιμά δύο φορές από τη μηχανή.
- Βάλτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι επάνω στη φωτιά και σοτάρετε το μπέικον και το λουκάνικο, να βγάλουν το λίπος τους.
- Ρίξτε το κρεμμύδι και συνεχίστε το σοτάρισμα, ώσπου να μαραθεί.
- Σ’ ένα μπολ βάλτε τον κιμά, το κρασί, τ’ αυγά, την ψίχα, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τα σοταρισμένα υλικά. Ζυμώστε ν’ ανακατευτούν καλά.
- Χτυπήστε τα εσκαλόπ με το σφυράκι, να πλατύνουν.
- Πλάστε με τη γέμιση σουτζουκάκια και βάλτε 1 στην άκρη κάθε φέτας κρέατος. Τυλίξτε τη σε ρολό και στερεώστε το με μια φουρκέτα. Ετοιμάστε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις πολπέτες.
- Αλευρώστε τες και σοτάρετε τες σε μπόλικο ζεστό λάδι, να ροδίσουν.
Ετοιμάστε τη σάλτσα.
- Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, να μαραθεί.
- Προσθέστε τα καρότα κι ανακατέψτε 1′ επάνω στη φωτιά.
- Σβήστε με το κρασί.
- Ρίξτε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε μέσα τις πολπέτες. Σκεπαστέ και σιγοβράστε περίπου 1 ώρα ή ώσπου να μαλακώσει το κρέας.
- Αφαιρέστε τις πολπέτες από την κατσαρόλα και χτυπήστε τη σάλτσα στο μπλέντερ.
- Μεταφέρετε και πάλι τη σάλτσα στην κατσαρόλα, ρίξτε μέσα τις πολπέτες και βράστε τες ακόμη 5′. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, με πουρέ πατάτας και σοταρισμένα λαχανικά.
Από το Βιβλίο 21 Βραβευμένες Συνταγές Ελληνικές Νησιώτικης Κουζίνας