Σούπα Πράσα Βελουτέ της Βέφας Αλεξιάδου
Υλικά
·1 κιλό πράσα
·¼ κούπας βούτυρο
·500gr πατάτες
·1 κλωνάρι σέλερι
·2 κούπες ζωμό κότας ή κρέατος
·2 κούπες γάλα
·αλάτι, πιπέρι
·¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
·1 κούπα κρέμα γάλακτος
·καρότο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
1. Καθαρίστε τα πράσα, αφήνοντας μόνο το άσπρο μέρος.
2. Πλύντε τα με κρύο νερό και κόψτε τα σε κομμάτια, διαγωνίως.
3. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεστάνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα πράσα και τις πατάτες 7′ επάνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
4. Ρίξτε κι ανακατέψτε το σέλερι, να μαραθεί.
5. Δυναμώστε τη φωτιά και ρίξτε το ζωμό, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
6. Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε περίπου 25′ ή ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά.
7. Κατεβάστε από τη φωτιά, αφήστε τη σούπα να κρυώσει ελαφρά και χτυπήστε τη στο πολυμίξερ.
8. Ρίξτε κι ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος.
9. Σερβίρετε τη ζεστή ή αφήστε τη σούπα να σταθεί 2 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο και σερβίρετε την κρύα, σε ατομικά μπολάκια, πασπαλισμένη με τριμμένο καρότο.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΟΥ
Πριν ψιλοκόψετε το σέλερι αφαιρέστε τις μακριές ίνες του γιατί δεν λιώνουν με το βράσιμο & παραμένουν σαν κλωστές μέσα στην σούπα
Από τα βιβλιαράκια
Οι 20 Καλύτερες συνταγές για σούπες & Νέα Εποχιακή Κουζίνα Δεκέμβριος