“Από την κουζίνα μου” της αξέχαστης Αλεξίας… Η Αλεξία Αλεξιάδου μας δείχνει πως θα φτιάξουμε ένα εντυπωσιακό Τσουρέκι Γεμιστό σε σχήμα καρδιάς!
Μια σούπερ κλασσική συνταγή δική μου για τσουρέκι που την έχω παρουσιάσει πολλές φορές στα βιβλία μου και στο realfood από το 1996. Φέτος σας την προτείνω για ακόμη μια φορά και την παρουσιάζω και στο νέο τεύχος του realfood για όσους από εσάς την έχουν χάσει ή ξεχάσει.
Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό τσουρέκι, ίσως η πιο αφράτη εκδοχή που έχουμε ποτέ ετοιμάσει και πιο light (όσο αυτό είναι δυνατό!) Δοκιμάστε την φέτος το Πάσχα και θα κερδίσετε τις εντυπώσεις όπου το προσφέρετε!. Μην ξεχνάτε ότι το πιο όμορφο δώρο για τη νονά που θα σας προσφέρει το δώρο της και τη λαμπάδα, είναι ένα τσουρέκι σπιτικό!
14 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας αρκετές ώρες (1 βράδυ) Χρόνος ψησίματος 30΄-35΄ Βαθμός δυσκολίας +++
για το τσουρέκι
- 1 κούπα γάλα βραστό
- 250 γρ. βούτυρο ή σκληρή μαργαρίνη
- 1 κουταλιά μαγιά ξερή
- 3 κουταλιές χλιαρό νερό
- 2 αυγά και 2 κροκάδια
- 1 1/4 κούπας ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι αλάτι
- 2 βανίλιες
- 2 κουταλιές κονιάκ
- 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για τη γέμιση
- ½ κούπας ζάχαρη μαύρη
- ¼ κούπας βούτυρο λιωμένο
- ½ κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα φιλέ
για το γλάσο λευκής σοκολάτας
- 100 γρ. λευκή σοκολάτα
- 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ
- 1 κουταλιά γλυκόζη
για το γλάσο σοκολάτας
- 150γρ, σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κουταλιά καλαμποκέλαιο
για το γαρνίρισμα
- 300γρ. όμορφες φράουλες
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το γάλα με 1/2 κούπας βούτυρο. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να γίνει χλιαρό.
2. Ανακατέψτε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, κι αφήστε τη να σταθεί 10΄ ώσπου να αφρίσει. Ανακατέψτε την με το μείγμα βουτύρου με γάλα.
3. Χτυπήστε τα αυγά με τα κροκάδια και τη ζάχαρη στο μίξερ ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέστε το αλάτι, τη βανίλια και το κονιάκ. Ρίξτε μέσα στο μπολ του μίξερ το χλιαρό γάλα με το βούτυρο και τη μαγιά.
4. Προσθέστε το αλεύρι, σε 2-3 δόσεις, χτυπώντας με το γάντζο, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη μαλακιά που θα κολλάει ελαφρά στα τοιχώματα του μίξερ.
5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και τοποθετώντας εδώ κι εκεί το υπόλοιπο βούτυρο σε πολύ μικρά κομματάκια, διπλώστε την ξανά και ξανά, χωρίς να ζυμώνετε. Βάλτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να σταθεί 2 έως 4 ώρες, να φουσκώσει.
7. Πιέστε τη να ξεφουσκώσει και επαναλάβετε το φούσκωμα άλλη μια φορά, για άλλες 2 ώρες. Αν θέλετε, καλύψτε τη κι αφήστε τη να σταθεί όλο το βράδυ.
8. Ανακατέψτε τη ζάχαρη με το βούτυρο για τη γέμιση. Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, ζυμώστε τη 1΄-2΄κι ανοίξτε τη σε χοντρό φύλλο 40Χ22 εκ. αλείψτε την με το μείγμα βουτύρου-καστανής ζάχαρης και πασπαλίστε εδώ κι εκεί τα αμύγδαλα. Τυλίξτε σε ρολό από τη μακριά πλευρά. Βρέξτε με λίγο νερό την ένωση για να κολλήσει.
8. Βουτυρώστε μια μεγάλη φόρμα καρδιά για κέικ. Τοποθετήστε το ρολό μέσα στη φόρμα. Καλύψτε με μια πετσέτα κι αφήστε το να σταθεί 1 ώρα, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο και να φτάσει ως το χείλος της φόρμας.
9. Ψήστε το στους 190ο C, 30΄-35΄περίπου, να ροδίσει. Όταν το βγάλετε από το φούρνο, αφήστε το να σταθεί 10΄μέσα στη φόρμα πριν το αναποδογυρίσετε σε σχάρα. Αφήστε να κρυώσει. Περιχύστε το με το γραμμές από γλάσο λευκής και μαύρης σοκολάτας και γεμίστε το με σοκολατωμένες φράουλες.
10. Ετοιμάστε τις φράουλες για τη διακόσμηση. Πλύντε τες καλά και στεγνώστε τες μια, μια στη λιωμένη λευκή και μαύρη σοκολάτα φτάνοντας μέχρι τη μέση της φράουλας. Βάλτε τες επάνω σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου κι αφήστε τες να σταθούν, ώσπου να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.