ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΗ

Βέφα Αλεξιάδου ΟΚΤΩΒΡΗΣ Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr
ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Οκτώβρης  και οι βροχούλες άρχισαν να μας επισκέπτονται. Το βράδια είναι κρύα και το πρωινά άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες πάχνες.

Οι πρωινές δροσοσταλίδες σχηματίζουν μικρα λεπτά κρυσταλλάκια που καλύπτουν με’ένα λευκό πέπλο σαν χιόνι το χωράφια και τους μπαξέδες μας.

«Για να νοστιμίσουν το κουνουπίδια και τα λάχανα, πρέπει να πέσουν οι πρώτες πάχνες», έλεγε η γιαγιά μου. Εκτός από τα κουνουπίδια και τα λάχανα, θα βρείτε στην αγορά όλα σχεδόν το χειμωνιάτικα λαχανικά, καρότα, παντζάρια, ρεπάνια, πράσα, σέλινο, σπανάκι, φινόκιο και μπρόκολα. Τα αβοκάντος είναι επίσης στην εποχή τους, καθώς και οι κολοκύθες, σε διάφορα σχήματα και σε όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου. Οι ντομάτες του μπαξέ μας είναι πράσινες και δεν κοκκινίζουν πλέον. Είναι κατάλληλες για να φτιάξετε τουρσί.

Όσον αφορά στα φρούτα, από τα περισσεύματα του καλοκαιριού, κυκλοφορούν αυτή την εποχή τα τελευταία σύκα, που είναι πιο νόστιμα και πιο γλυκά, γιατί είναι αφυδατωμένα και σταφιδιασμένα καθώς και τα τελευταία δαμάσκηνα και τα σταφύλια. Τα μήλα και τα αχλάδια, που είναι στην εποχή τους, είναι πλέον ώριμα, γλυκά και ζουμερά. Τα κατεξοχήν φρούτα του Οκτώβρη είναι τα κάστανα, τα καρύδια, το φουντούκια, τ’ αμύγδαλα και γενικά οι διάφοροι ξηροί καρποί. Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια νέας σοδειάς, που κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στις βιτρίνες των οπωροπωλείων είναι, ακόμη άγουρα, χωρίς πολύ χυμό και αρκετά ξινά. Είναι όμως κατάλληλα γιο μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού γιατί έχουν περισσότερη πηκτίνη και πιο φρέσκο και έντονο άρωμα. Νόστιμα, ζουμερά και μυρωδάτα είναι επίσης τα χειμωνιάτικα πεπόνια.

Η εποχή του κυνηγιού συνεχίζεται με το κυνήγι του φασιανού, της πέρδικας, της φραγκόκοτας και των ορτυκιών. Οι τιμές τους είναι λίγο υψηλές, αλλά όπως είπαμε ένα πιάτο με κυνήγι προσθέτει ξεχωριστή αίγλη στο τραπέζι μας. Μαγειρέψτε το όταν θέλετε να περιποιηθείτε ιδιαίτερα κάποιους προσκεκλημένους σας. Σε άλλη περίπτωση, φτιάξτε την ίδια συνταγή με κοτόπουλο αντί φασιανό.

Από τα κρέατα προτιμήστε το αρνίσιο. Το αρνιά αυτή την εποχή είναι σχεδόν ενός έτους και έχουν περισσότερο κρέας και λιγότερο λίπος. Μαγειρέψτε επίσης με χοιρινό. Ανήκει στο άσπρα κρέατα, τα οποία συνιστούν οι διαιτολόγοι ως καταλληλότερα για την υγεία μας από το κόκκινα.

Ψάρια και θαλασσινά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, θα βρείτε κεφαλόπουλα, μπακαλιάρο, σφυρίδα, ροφό, κοκκινόψαρα, χελιδονόψορα, για να φτιάξετε νόστιμες σούπες ή να τα ψήσετε στο φούρνο, καθώς και καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες και διάφορα άλλα οστρακοειδή. Θα βρείτε φυσικά όλων των ειδών τα ψάρια και τα θαλασσινά, κατεψυγμένα. Τα κατεψυγμένα αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη επιλογή μας μετά τα φρέσκα. Έχουν το πλεονέκτημα της προσιτής τιμής και μας απαλλάσσουν από τον κόπο να τα καθαρίσουμε, γιατί είναι φιλεταρισμένα, χωρίς κόκαλα και λέπια.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ

Μαγειρέψτε με εποχιακά προϊόντα. Είναι πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και πιο φθηνά.

Με Αγάπη Βέφα