Αλεξία Αλεξιάδου

ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/ 2
Σύγχρονη εκπρόσωπος και πρωτοπόρος της δημιουργικής Ελληνικής Κουζίνας

Η Αλεξία Αλεξιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 Μαΐου 1970. Γονείς της ήταν ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης Καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Βέφα Αλεξιάδου Χημικός εκδότης-συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και TV Chef.

Σπούδασε οικονομικά στο City University Business School του Λονδίνου. Πήρε δύο πτυχία ΒΑ στα Οικονομικά και MBA σε Import and Export Management. Στα πλαίσια των σπουδών της στο City University Business School με το πρόγραμμα σπουδών Erasmus σπούδασε στο Università commerciale Luigi Bocconi της Ιταλίαςγια ένα χρόνο. Μιλούσε άπταιστα Αγγλικά Γαλλικά και Ιταλικά

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στα οικονομικά, επέστρεψε στην Ελλάδα διέμεινε μόνιμα στην Αθήνα και ασχολήθηκε με την μεγάλη της αγάπη την μαγειρική.

Έμαθε από μικρή να αγαπά την μαγειρική παρακολουθώντας  την μητέρα της να δημιουργεί γευστικά καλλιτεχνήματα στην κουζίνα του σπιτιού τους στην Θεσσαλονίκη, πολύ πριν η Βέφα Αλεξιάδου ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων μαγειρικής. Παντρεύτηκε το 1995 με τον Βαγγέλη ΚιτσάκηΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/ 3και απέκτησαν 2 κόρες την Χαρά και την Γενοβέφα.         ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/

 Υπήρξε αφοσιωμένη στην οικογένεια της, ενώ ήταν τρυφερή σύζυγος, δοτική μητέρα, γλυκιά κόρη, αγαπημένη αδερφή, υπέροχη φίλη, εξαιρετική επαγγελματίας και συνεργάτης, ενώ την διακατείχε μια έμφυτη αισιοδοξία και καλοσύνη. Με τον σύζυγο της ιδρύσαν τον εκδοτικό οίκο Alba Editions ενώ επί 10 χρόνια εξέδιδαν το πρότυπο στο είδος του περιοδικό real food,μια πολυτελή μηνιαία έκδοση για τη γεύση, τη διατροφή και τη ζωή στο σπίτι με τεράστια επιτυχία. Αλεξία Αλεξιάδου real food magazine Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/

Αλεξία Αλεξιάδου real food magazine Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/

Το τελευταίο τεύχος που επιμελήθηκε η Αλεξία αφιερωμένο στην μνήμη της

Η Αλεξία Αλεξιάδου ήταν μέλος του I.A.C.P. International Association of Culinary Professionals. Παρακολουθούσε τακτικά στο εξωτερικό σεμινάρια στο χώρο της γαστρονομίας και έδινε διαλέξεις σε Αμερικάνικο κοινό. Η συγγραφέας παρουσίαζε τις Αγγλικές εκδόσεις των βιβλίων της στην Αμερική, την Αγγλία και την Αυστραλία, όπου κυκλοφορούσαν με μεγάλη επιτυχία.

H Aλεξία Aλεξιάδου είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε περιοδικά και εξειδικευμένα έντυπα, δίνοντας μια νεανική πνοή στον κόσμο της μαγειρικής. Ήταν μόνιμη συνεργάτης του εβδομαδιαίου περιοδικού 7 ΜΕΡΕΣ TV. Υπήρξε τακτική συνεργάτης πολλών πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών,παρουσιάζοντας νεανικές, πρωτότυπες συνταγές από την Ελληνική και διεθνή κουζίνα. Επίσης παρουσίαζε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής και μαζί με τη μητέρα της Bέφα Aλεξιάδου.ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/ 4

Από την εκπομπή του καναλιού Sigma TV “ Μαγειρέματα με την Βέφα και την Αλεξία Αλεξιάδου”

Από το Μάιο του 2009 και για 2 χρόνια παρουσίαζε μαζί με την μητέρα της την τηλεοπτική εκπομπή του Κυπριακού καναλιού Sigma TV “Μαγειρέματα με την Βέφα και την Αλεξία Αλεξιάδου”.

Είχε 4 προφίλ στο Facebook με χιλιάδες φίλους με τους οποίους αλληλοεπιδρούσε, όπου ανέβαζε βίντεο συνταγών, επικοινωνούσε με τον κόσμο και εισέπραττε την αγάπη και τον θαυμασμό τους. Η Aλεξία Aλεξιάδου ξεκίνησε το μεγάλο και ξεχωριστό συγγραφικό της έργο στο χώρο της μαγειρικής σε ηλικία μόλις 26 ετών, με την  συγγραφή και έκδοση του βιβλίου Εξωτική Κουζίνα  το 1996 ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΕΞΩΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/

με 250 συνταγές από την Ανατολή, την Λατινική Αμερική και την Πολυνησία, που έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από το Ελληνικό και διεθνές αναγνωστικό κοινό. H Εξωτική Κουζίνα  είναι η πρώτη ολοκληρωμένη συγγραφική δουλειά της, μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τον κόσμο των γεύσεων. Μεταφράστηκε στα Αγγλικά έγινε best seller και επανεκδόθηκε πολλές φορές.

Συνεργάστηκε εξαιρετικά με την μητέρα της Βέφα Αλεξιάδου στην συγγραφή πολλών εκδόσεων με αποτέλεσμα τα βιβλία τους να λάβουν πολλές διεθνείς βραβεύσεις. Το 1998 σε συνεργασία με την μητέρα της και με τις Εκδόσεις Λυμπέρη, ξεκινά η κυκλοφορία μικρών θεματικών βιβλίων με τίτλο “20 καλύτερες συνταγές για…20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ... ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ 20 BEST RECIPES FOR... Vea Alexiadou Cook Books Vefaalexiadou.gr

κυκλοφορούν με το περιοδικό 7 μέρες ΤV. H σειρά “20 καλύτερες συνταγές για…” βραβεύθηκε στην 5η Διεθνή έκθεση βιβλίων Μαγειρικής 1998 στο Perigueux της Γαλλίας, από το Gourmand World Cookbook Awards ως η καλύτερη στον κόσμο επιτυχημένη και εμπορική σειρά στην κατηγορία Best Cookbooks Tied to Television.

Το 1999 συγγράφει σε συνεργασία και πάλι με τη μητέρα της το βιβλίο Νηστίσιμα και Υγιεινά Μαγειρική που ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ & ΥΓΙΕΙΝΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Best in The World Gurmand Award Vefaalexiadou.grτιμήθηκε με το βραβείο Best in the World Mediterranean Cuisine Book , στο Perigueux της Γαλλίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης με επιτυχία στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Σε συνεργασία και πάλι με τη μητέρα της έγραψε, φωτογράφισε και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου  Sunny Mediterranean Cuisine,

Sunny Mediterranean cuisine Vefa Alexiadou Best of the World Gourmsand Awards Βέφα Αλεξιάδου Vefaalexiadou.gr Cookbooks and Blog

που είναι οι δύο τόμοι Νηστίσιμα & Υγιεινά  Μαγειρική και Νηστίσιμα & Υγιεινά Ζαχαροπλαστική σε έναν στα Αγγλικά, το οποίο το 1999 στα πλαίσια του Tasting Australia στον διαγωνισμό καλύτερης φωτογραφίας φαγητού International Jacob’s Creek Culinary Awards, κερδίζει  το βραβείο Silver Ladle Award για την εξαιρετική του φωτογράφηση της παστής σαρδέλας.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Tasting Australia Silver Ladle Award Salted sardine vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

Το 2000 στην έκθεση Perigeaux της Γαλλίας, το βιβλίο που έγραψε με την μητέρα της Βέφα Αλεξιάδου  Νηστίσιμα και Υγιεινά Ζαχαροπλαστική β’ τόμος στα Ελληνικά,  ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ & ΥΓΙΕΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου Best in the World Gurmet Award Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.grτιμήθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Βιβλίου Μεσογειακής Κουζίνας στον κόσμο.

Η Αλεξία Αλεξιάδου, ήταν συγγραφέας της πολύ επιτυχημένης τριλογίας στα Ελληνικά και στα Αγγλικά:

Ερωτικές συνταγές Αλεξία Αλεξιάδου

1. Ερωτικές Συνταγές με 208 συνταγές, που εκδόθηκε το 2001, βραβεύτηκε στη Γαλλία και προτάθηκε στις απονομές του οργανισμού ICR International Cooking Revue, ως το καλύτερο βιβλίο στην Ελλάδα. H Αγγλική έκδοση του βιβλίου με τίτλο Cooking A Love Affair κυκλοφόρησε στην Αμερική, στην Αγγλία, στον Καναδά και στην Αυστραλία με μεγάλη επιτυχία. Παρουσιάστηκε σε μία μοναδική εκδήλωση στην Κηφισιά, ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων, 14 Φεβρουαρίου έγινε best seller και επανεκδόθηκε πολλές φορές.

2. Γεύσεις γάμου με 400 συνταγές, εκδόθηκε το 2002 και επανεκδόθηκε πολλές φορές.

 Γεύσεις Γάμου Αλεξία Αλεξιαδου

WEDDING DAYS ALEXIA ALEXIADOU

Μια Γιορτή για τα Παιδιά Αλεξία Αλεξιάδου

3. Μια γιορτή για τα παιδιά με 400 συνταγές, που εκδόθηκε το 2003 στα Ελληνικά

3β. και στα Αγγλικά Cooking a Fairytale με 400 συνταγές, το 2004, το οποίο βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο καλύτερου βιβλίου μαγειρικής για παιδιά, στην Βαρκελώνη το 2004.

Ονειρικά Χριστούγεννα Αλεξία Αλεξιάδου

Ακολούθησε  το βιβλίο της Ονειρικά Χριστούγεννα  που εκδόθηκε το 2004, έγινε bestseller και επανεκδόθηκε 10 φορές. Tο βιβλίο της Ονειρικά Χριστούγεννα βραβεύτηκε στην Κίνα στο Πεκίνο το 2007 με το διεθνές βραβείο Gourmand World Cookbook Awards ως το Best of the Best Cook Book

GOURMAND WORLD COOKBOOKS AWARDS ALEXIA ALEXIADOU

 

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Beijing Gourmand Winners 2007 Vefa Alexiadou Cook books & blog vefaalexiadou.gr/

 

Επί σειρά ετών συνέγραψε και εξέδωσε με την μητέρα της Βέφα Αλεξιάδου  Ημερολόγια Μαγειρικής με υπέροχες συνταγές για όλο το χρόνο.

Ημερολόγια 1996 2001 2002 2004 Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου

 

Ημερολόγια 2005 2006 2007 2008 2010 Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου

Ακολούθησαν οι επιτυχημένες σειρές σε συνεργασία με μεγάλους εκδοτικούς ομίλους ΔΟΛ-Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 2006-2008  

ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/Ονειρικές Υγιεινές Γεύσεις,

Νέες Ονειρικές Υγιεινές Γεύσεις  & 100% Food

ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ 100% FOOD Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/   και η έκδοση του μηνιαίου περιοδικού μαγειρικής και lifestyle real food το οποίο είναι από την έκδοσή του έως σήμερα το πλέον αναγνωρισμένο έντυπο στην κατηγορία του.ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ real food magazine Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/ 2Το Δεκέμβριο του 2008 εξέδιδε κάθε μήνα για 2 χρόνια, μαζί με την μητέρα της Βέφα Αλεξιάδου,

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/Το Αλφαβητάρι της Μαγειρικής 23 τόμων  μια εύχρηστη εγκυκλοπαίδεια γεύσης, η οποία κυκλοφορούσε κάθε μήνα με το περιοδικό Τηλεθεατής. Το 2010 βραβεύτηκαν με την μητέρα της Βέφα Αλεξιάδου ως καλύτερες στον κόσμο συγγραφείς για την σειρά βιβλίων Το Αλφαβητάρι της Μαγειρικής από τα Gourmand World Cook Book Awards -2010 Best in the World Award Κατηγορία 2. PUBLISHERS 2-10 Series

Για το ίδιο έργο την σειρά 23 βιβλίων με τίτλο Αλφαβητάρι Μαγειρικής, που έγραψαν και εξέδωσαν μαζί με την κόρη της Αλεξία, ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ BEST OF THE BEST GURMAND WORLD AWARDS ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ 2016 Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/το 2016 απονεμήθηκε στην Βέφα Αλεξιάδου και στην εκλιπούσα κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου,  στην αίθουσα θεάτρου της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης και για τα 20 χρόνια της διοργάνωσης, το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Βραβείο Βιβλίων Μαγειρικής  Gourmand World Cookbook Award.

Τον Νοέμβριο του 2008 παρουσίασε την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα σ’ ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, το CBS. ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Alexia Alexiadou Russ Mitchel The Early Show Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/Η παρουσίαση έγινε στην εκπομπή του γνωστού παρουσιαστή Russ Mitchell, “The Early Show” που μεταδόθηκε ζωντανά από το λόφο του Φιλοππάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Δείτε εδώ https://www.cbsnews.com/news/greek-food-from-top-greek-chef-in-greece/

Τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφορεί ο Β’ τόμος του βιβλίου Νηστήσιμα και Υγιεινά Ζαχαροπλαστική με 470 συνταγές, που συνέγραψε με τη μητέρα της Βέφα Αλεξιάδου, ολοκληρώνοντας με τον πλέον άρτιο τρόπο το σημαντικό κεφάλαιο της διατροφής που στην Ελληνική κοινωνία, είναι δεμένο τόσο με την παράδοση της νηστείας όσο και με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί υγείας.

 

Το 2011 ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Η νέα κουζίνα με 250 συνταγές, που συνέγραψε μαζί με την μητέρα της. Περιέχει 250 νόστιμες υγιεινές και οικονομικές συνταγές, καθημερινές, νόστιμες, απλές και υγιεινές μα πάνω απ΄ όλα οικονομικές χάρη στα απλά υλικά τους που μπορούν να βρεθούν παντού.  Ακόμη περιέχει Χρυσούς κανόνες οικονομίας με συνταγές με περισσεύματα, με ότι υπάρχει στην κουζίνα και πολλές ιδέες για την οργάνωση της κουζίνας.

ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Μαγικά Χριστούγεννα Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/

Το 2012 ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Μαγικά Χριστούγεννα με 144 σελίδες, που κυκλοφορεί με το περιοδικό Τηλέραμα, σε συνεργασία με την μητέρα της Βέφα Αλεξιάδου. Περιλαμβάνει εορταστικά μενού, ορεκτικά για το ρεβεγιόν, γλυκά για τις γιορτές, βασιλόπιτες, βασικές συνταγές και πολλές ιδέες για πρώτα και κυρίως πιάτα.

ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/

Το 2013 κυκλοφορεί το τελευταίο εξαιρετικό, απίστευτα μεγάλο, εντυπωσιακό και σούπερ σοκολατένιο βιβλίο της Όνειρα Σοκολάτας με υπέροχες και μοναδικές συνταγές με σοκολάτα.

ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΧΟΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/Η Αλεξία Αλεξιάδου διοργάνωνε με επιτυχία σεμινάρια Ζαχαροπλαστικής και σχεδίαζε να λειτουργήσει Σχολή Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής.

Τον Απρίλιο του 2014, είχε θέσει υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τον συνδυασμό του Βασίλη Καπερνάρου.

ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/ 7

 “Σήμερα αξίζω κάτι όμορφο” ήταν η αγαπημένη της φράση από το Eat, Pray, Love της Elizabeth Gilbert  και την ακολουθούσε ως σύνθημα στη δική της καθημερινότητα. Αισιοδοξία, μέσα από τις γεύσεις που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, πίστη στο θείο, που της έδινε δύναμη και αγάπη.

ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/ 6Η Αλεξία Αλεξιάδου αγαπούσε να εργάζεται σκληρά με την συγγραφή και έκδοση των βιβλίων της, την έκδοση του περιοδικού real food, ως TV Chef, την αρθρογραφία σε στήλες Μαγειρικής, την παραγωγή βίντεο για το facebook, παρουσιάσεις συνταγών για φιλανθρωπικούς σκοπούς της ομογένειας στην Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη. Κυρίως όμως αγαπούσε να φροντίζει την αγαπημένη της οικογένεια, βάζοντας την δική της ιδιαίτερη πινελιά της οικογενειακής θαλπωρής.

Παρόλο το καθημερινό εξουθενωτικό της πρόγραμμα έβρισκε λύσεις για όλα, μέσα από την πίστη της στον Θεό αλλά και τη μαγειρική. “Είναι ωραίο, ξεκινώντας τη μέρα σου, να νιώθεις ότι αγαπιέσαι από τον Θεό” συνήθιζε να λέει. Συχνά, μάλιστα, προέτρεπε εκείνους που παραπονιόνταν για κατάθλιψη να κάνουν ψυχοθεραπεία στην κουζίνα τους. “Έχεις δοκιμάσει να ζυμώσεις ψωμί; Η σκέψη σου φεύγει από τα προβλήματα”.

ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/ 8
Η Αλεξία Αλεξιάδου αναχώρησε πρόωρα και αναπάντεχα για τη γειτονιά των αγγέλων την 28η Οκτωβρίου 2014. Το πλούσιο συγγραφικό της έργο θα μείνει παρακαταθήκη γνώσης και αγάπης για την Μαγειρική και το χαμογελαστό της πρόσωπο στις καρδιές όλων… ..