Από το Βραβευμένο βιβλίο “Νηστίσιμα και Υγιεινά” Β΄ τόμος Ζαχαροπλαστική
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Υλικά
- 3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3 κουταλιές ξίδι
- 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/4 κουταλάκι βανίλια
- 2 κουταλάκια σόδα
- 1/3 κούπας κακάο
Για το αραιό γλάσο
- 125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 1/3 κούπας σιρόπι από κερασάκια μαρασκίνο
Για το γλάσο
- 175 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κούπα φυτική κρέμα
Εκτέλεση
- Αλείψτε μια φόρμα κέικ με καλαμποκέλαιο και πασπαλίστε την με αλεύρι.
- Χτυπήστε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι, το νερό και το ξίδι, 1 λεπτό.
- Ανακατέψτε σε μπολ το αλεύρι με τη βανίλια, τη σόδα και το κακάο.
- Ρίξτε το μίγμα στο μπολ του μίξερ και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα, ίσα-ίσα ν’ ανακατευτούν τα υλικά.
- Αδειάστε το μίγμα στη φόρμα και ψήστε το 1 ώρα στους 175 βαθμούς Κελσίου.
- Βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε μπήγοντας στο κέντρο ένα ξύλινο σουβλάκι. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Αναποδογυρίστε το κέικ σε σχάρα κι αφήστε το να κρυώσει.
- Λιώστε τη σοκολάτα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε την άχνη και το σιρόπι.
- Μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα και περιχύστε το με το γλάσο.
Για το παχύρευστο γλάσο
- Βάλτε τη σοκολάτα σε κομμάτια και την φυτική κρέμα σε αντικολλητική κατσαρόλα και ανακατέψτε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώσπου να σχηματιστεί πηχτό λείο γλάσο.
- Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά και αλείψτε το κέικ.
Καλή επιτυχία!!