Βέφα Αλεξιάδου: Η Ζωή η Καριέρα & το Συγγραφικό της έργο

Η Ζωή η Καριέρα το Συγγραφικό της έργο στην Γαστρονομία οι Διεθνείς & Εθνικές βραβεύσεις 
ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ VEFA ALEXIADOU COOK BOOKS AND BLOG vefaalexiadou.gr/ (2)

 

Η μεγάλη Κυρία της Ελληνικής Κουζίνας

Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στο Βόλο στις 19 Μαρτίου το 1933.

Ο παππούς της, Χαρίλαος Βούλγαρης ή Μακεδόνας γεννήθηκε στο Μούρεσι του Πηλίου το 1880 και πήρε την επωνυμία «Μακεδόνας» γιατί πολέμησε στους Μακεδονικούς Αγώνες (1904 – 1908) εναντίον των Βουλγάρων. 

Ο πατέρας της Οδυσσέας Βούλγαρης γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900 και το επάγγελμά του ήταν επιπλοποιός και παράλληλα ταλαντούχος οργανοποιός, άριστος τεχνίτης κατασκευής μουσικών οργάνων, όπως, μαντολίνα, κιθάρες και μπουζούκια. 

Η μητέρα της Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1910 και ήρθε στην Ελλάδα με το διωγμό του 1922 σε ηλικία 12 ετών. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Γενοβέφα (Βέφα) και τη Ζηνοβία (Βούλα). Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο 2 μέρες πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σε ηλικία μόλις 40 ετών.

Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 3

 

Η Βέφα Αλεξιάδου με την εξαδέλφη της Σοφία την μητέρα της Αγγελική και την μικρότερη αδελφή της Βούλα

Τελείωσε τη Β’ Δημοτικού στο Βόλο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνέχισε το σχολείο στη Φλώρινα. Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 5 Το 1944, με την επιστροφή της οικογένειας στο Βόλο, η Βέφα συνέχισε τις σπουδές της στο Γυμνάσιο και παράλληλα σπούδασε βιολί στο «Ωδείο Κόντη», παίρνοντας δίπλωμα ανώτατων σπουδών. Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 3Τελείωσε τις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της εργάσθηκε 13 χρόνια στην εταιρία Ν. Κράλλης, ως χημικός και αργότερα ως εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων. Έγινε μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, παίρνοντας άδεια εμπορικού αντιπροσώπου.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

Από το 1998 είναι μέλος του I.A.C.P. (International Association Culinary Professionals – Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Γαστρονομίας). Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Αρχέστρατου” Κέντρο για τη διάσωση και διάδοση των ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων.

Εδώ και 30 χρόνια συμμετέχει κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και είναι επίτιμος εκπρόσωπος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) προβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς.

Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε το σύζυγό της, Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, με καταγωγή από το Σουφλί της Θράκης. Ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης ακολούθησε Πανεπιστημιακή καριέρα και έγινε Καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 6Παντρεύτηκαν στις 17 Μαΐου 1959. Απέκτησαν δύο κόρες την εξαιρετική Αγγελική και την χαρισματική Αλεξία Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 7και δύο εγγονέςτην Χαρά και την Βέφα.Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 8

Στις 6 Ιανουαρίου 2006 ο πολυαγαπημένος της σύζυγος Κώστας Αλεξιάδης έφυγε από τη ζωή, Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 9ενώ τον ακολουθούν στην γειτονιά των αγγέλων μερικά χρόνια αργότερα, ξαφνικά, αναπάντεχα και πρόωρα, η μικρότερη κόρη τους Αλεξία Αλεξιάδου στις 28 Οκτωβρίου 2014 και η μεγαλύτερη κόρη τους Αγγελική Αλεξιάδου στις 10 Φεβρουρίου 2015. Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr 10Τον Ιούνιο του 2015 ακολούθησε και η απώλεια της αγαπημένης της αδελφής Βούλας.

Μοναδική της δύναμη για να συνεχίσει στη ζωή, η βαθιά πίστη της στον Θεό που έχει από παιδί φάρο και οδηγό, η αγάπη και η φροντίδα της για τις δύο εγγονές της Χαρά και Βέφα και το συγγραφικό της έργο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την συγγραφή της βιογραφίας της.

Το 1964 η Βέφα Αλεξιάδου μετακόμισε με το σύζυγό της και την 4 ετών κόρη τους Αγγελική, στην Αμερική, όπου έμειναν ένα χρόνο στο Madison Wisconsin, με αφορμή την υποτροφία του συζύγου της από το Ίδρυμα Fulbright

ίκοσι χρόνια αργότερα, το 1984,  ο σύζυγος της Κώστας Αλεξιάδης ταξιδεύει με Sabbatical στην Αμερική κι έτσι η Βέφα με την οικογένειά της βρίσκεται για άλλον ένα χρόνο εκεί και συγκεκριμένα 6 μήνες στην Ν. Υόρκη και 6 μήνες στην Σαν Φρανσίσκο. Η Βέφα παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Berkeley μαθήματα Διαιτολογίας, Υγιεινής των Τροφών, Σύγχρονης Μαγειρικής Τέχνης και σεμινάρια Διακόσμησης παρουσίασης και φωτογράφισης φαγητού, καθώς και ξένες κουζίνες, όπως Ινδική, Κινεζική και Μεξικάνικη.

Η έμφυτη αγάπη της για τη μαγειρική το ταλέντο και η δεξιοτεχνία της στο να αυτοσχεδιάζει και να δημιουργεί πιάτα ξεχωριστά, την οδηγούσε πολλές ώρες στην κουζίνα. Τα πιάτα που έβγαιναν από τα χέρια της διέθεταν όχι μόνο υπέροχη γεύση αλλά κι εξαιρετική παρουσία! Η Βέφα Αλεξιάδου  εκσυγχρόνισε την Ελληνική Κουζίνα, χρησιμοποιώντας μοντέρνες μεθόδους και συσκευές, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή γεύση.

To 1980 με παρότρυνση των φίλων της που γεύονταν και απολάμβαναν τα φαγητά της ξεκίνησε τη συγγραφική και εκδοτική της καριέρα εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο Πρόσκληση σε ΓεύμαΠρόσκληση σε γεύμα Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books Vefaalexiadou.gr.jpgμε δικά της χρήματα και με τη βοήθεια του Δημήτρη Τσιριμώκου, εκδότη του περιοδικού Υγεία και Ομορφιά, του οποίου η Βέφα τότε ήταν συνεργάτης. Τη φωτογράφηση του βιβλίου της έκανε ο Διογένης Νικολέρης, που της πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά του. Ήταν 1η Νοεμβρίου του 1980. Μια πραγματική καινοτομία για την εποχή εκείνη στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά σε Ελληνικό βιβλίο Μαγειρικής, κάθε συνταγή παρουσιαζόταν με έγχρωμη φωτογραφία και τα υλικά της αναφερόταν στα διεθνή μέτρα και σταθμά.

Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου της βιβλίου την ώθησε στη συγγραφή και έκδοση 3 ακόμη βιβλίων που καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών εκδηλώσεων: Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτι, Πρόσκληση σε Τσάι και Πρόσκληση σε Κοκτέιλ, βιβλία που αγαπήθηκαν αμέσως από το Ελληνικό κοινό.

Η πορεία της στο χώρο των εκδόσεων συνεχίζεται το 1988 με το βιβλίο Ελληνική Μαγειρική και ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η Ελληνική Ζαχαροπλαστική.

Η επιτυχία των δύο αυτών βιβλίων ήταν και παραμένει θριαμβευτική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταφράστηκαν στα Αγγλικά Greek Cuisine by Vefa Alexiadou , Greek Pastries and Desserts By Vefa Alexiadou  και κυκλοφορούν με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αμερική, στην Αυστραλία και στον Καναδά.

Cook book Greek Pastries and Desserts by Vefa Alexiadou Βέφα Αλεξιάδου Ζαχαροπλαστική Αγγλική Έκδοση Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Vefaalexiadou.gr

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΒΙΒΛΙΟ COOKBOOK GREEK CUISINE VEFA ALEXIADOU COOK BOOKS & BLOG vefaalexiadou.gr/

 

H Ελληνική Μαγειρική κυκλοφορεί και στα Γερμανικά Griechische Kueche Kochbuch von Vefa Alexiadou 

 

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΒΙΒΛΙΟ BUCH GRIECHISHE KUCHE VEFA ALEXIADOU COOK BOOKS & BLOG vefaalexiadou.gr/

 Ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Γιορτινό Τραπέζι στα Ελληνικά και Αγγλικά

Τ ο 1994 εκδίδει το βιβλίο Μαγικά Γαρνιρίσματα και το 1997 το βιβλίο ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ & ΙΔΕΕΣ

Το 1999 ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Νηστίσιμα και Υγιεινά Μαγειρική και το 2001 η Αγγλική έκδοση Sunny Mediterranean Cuisine

Το 2009 ακολουθεί η έκδοση του β’ τόμου του βιβλίου Νηστίσιμα και Υγιεινά Ζαχαροπλαστική που συνέγραψε με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου και που τιμήθηκε με διεθνές βραβείο Best in the World Mediterranean Cuisine Book, στο Perigueux της Γαλλίας. Τα βιβλία κυκλοφορούν επίσης με επιτυχία στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Το 2004 με την ευκαιρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα κυκλοφόρησαν Tα Best της Ελληνικής Κουζίνας,

μικρά βιβλία με επιλεγμένες συνταγές από τις πλέον δημοφιλείς της Ελληνικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, προσιτά σε όλα τα βαλάντια και εύκολα μεταφερόμενα από έναν ταξιδιώτη. Μεταφράστηκαν σε 7 γλώσσες και η επιτυχία που σημείωσε η κυκλοφορία τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν πρωτοφανής.

Το 1993 συμμετέχοντας όπως κάθε χρόνο, από το 1983 και μετά, στην διεθνή ΄Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης με δικό της περίπτερο, γνώρισε τον Edouard Cointreau, πρόεδρο της διεθνούς Έκθεσης Βιβλίων Μαγειρικής στο Παρίσι Gourmand International, πρόεδρο των Παγκόσμιων Βραβείων Gourmand World Cookbook Awards, πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεοπτικών Παραγωγών Τροφίμων, πρόεδρο του περιοδικού Gourmand Magazine, αντιπρόεδρο του Διαγωνισμού Διεθνούς Κουζίνας του Ολυμπιακού Πάρκου του Πεκίνου και επίτιμο πρόεδρο της China Food Television.

Best in the World Awards Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books 2H αλληλοεκτίμηση οδήγησε σε μια σταθερή φιλία, και συνεργασία. Το 1998 στην επίτομη έκδοση του Le Cordon Bleu The Books of Cookbooks, o Edouard Cointreau παρουσιάζει τις εκδόσεις της Βέφας Αλεξιάδου Ελληνική Μαγειρική, Ελληνική Ζαχαροπλαστική και τη σειρά των προσκλήσεων Πρόσκληση σε Γεύμα, Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτι, Πρόσκληση σε Τσάι και Πρόσκληση σε Κοκτέιλ.

Το 1998, μέσα από το περιοδικό του International Cookbook Revue, της αφιερώνει ένα υπέροχο εκτενές άρθρο, Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/αναφερόμενος στην προσωπικότητα, στο έργο της και ιδιαιτέρως στο βιβλίο της Ελληνική Μαγειρική, που θεωρείται από τους απανταχού Έλληνες, η βίβλος της Ελληνικής κουζίνας. Ο Edouard Cointreau, ιδρυτής της εταιρίας Gourmand Awards International, τόνισε: “Μέσα από την μαγειρική της Βέφας Αλεξιάδου ο κόσμος μπόρεσε να κατανοήσει την Ελληνική κουζίνα και να την υιοθετήσει στην καθημερινότητα του. Η Βέφα Αλεξιάδου έχει πάρει πολλά παγκόσμια βραβεία World Cookbook Awards για πάνω από 3 δεκαετίες. Για μένα διευκρινίζει ο Edouard Cointreau, το πιο σημαντικό είναι ότι είναι η μόνη στον κόσμο που έχει πάρει τα μεγαλύτερα βραβεία στον κόσμο Best in the World awards για τη δουλειά της ως συγγραφέας, ως εκδότης και ως ΤV Chef.

Αρκετοί άλλοι έχουν  πάρει βραβεία ως συγγραφείς και ως ΤV Chefs, ή ως συγγραφείς και ως εκδότες, αλλά κανένας δεν έχει πάρει και τα τρία όπως η Βέφα Αλεξιάδου:

1998 Best in the World award Καλύτερη στον κόσμο ΤV Chef Κατηγορία 1. AUTHORS 1-8 Television – Non English – Western EuropeΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ PERIGUEUX 1998 Gurmand Awards certificate vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

– 1998 Best in the World Award Καλύτερη στον κόσμο εκδότης ανάμεσα σε 180 εκδοτικούς οίκους, παγκοσμίως, στο χώρο της γαστρονομίας. Κατηγορία 2.PUBLISHERS 2-1 Cookbook Publishers of the Year

-2010 Best in the World Award Καλύτερη στον κόσμο συγγραφέας μαζί με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου για την σειρά βιβλίων Το Αλφαβητάρι της Μαγειρικής. Κατηγορία 2. PUBLISHERS 2-10 Series

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ The Alpha Beta series 2010 Best in the World Gurmand Award certificate vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

 

Το περιοδικό Gourmand Magazine The international Cook book Revue τεύχος 3 Άνοιξη 2010 της κάνει αφιέρωμα για το έργο της και ειδικά για την βράβευσή της Best in the World Award Καλύτερη στον κόσμο συγγραφέας μαζί με την κόρη της Αλεξία για Το Αλφαβητάρι της Μαγειρικής

Το 1990  και για 13 χρόνια η Βέφα Αλεξιάδου θέλοντας να μοιραστεί τις γνώσεις της με χιλιάδες συνανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον και αγάπη για τη μαγειρική, ξεκίνησε ς τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις από την καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤ-1 Πρωινός Καφές, μέσα από τις οποίες, επί σειρά ετών γαλούχησε τις Ελληνίδες νοικοκυρές στη σωστή χρήση και στο σωστό μέτρημα των προϊόντων, ώστε το αποτέλεσμα στο πιάτο να είναι όχι μόνο γευστικό αλλά παράλληλα και υγιεινό. 13 χρόνια στον ΑΝΤ-1 στην εκπομπή Πρωινός Καφές

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΟΜΑΔΑ vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/2

παρουσίαζε την στήλη της μαγειρικής χωρίς ποτέ να πληρωθεί για αυτό, πληρώνοντας ακόμη και τα έξοδα για την αγορά των υλικών των συνταγών που παρουσίαζε. Μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης του ΑΝΤ-1 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και νοιώθει ευγνώμων για αυτό. Το 2003 ξεκινά στο MEGA τη δική της καθημερινή εκπομπή διάρκειας μιας ώρας με τίτλο “Tα Μυστικά της Βέφας” για 2 χρόνια.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΟΜΑΔΑ vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

Συνεχίζει με τον Πρωινό Καφέ στο κανάλι Alpha για 2 μήνες με σκοπό να στηριχθεί η εκπομπή, που μόλις είχε πάρει μεταγραφή  από τον ΑΝΤ-1.  Συνέχισε στον Alpha με την δική της σειρά εκπομπών “Στην Κουζίνα με την Βέφα” για ένα χρόνο, στο κανάλι ALTER με τις εκπομπές “Μαγειρεύοντας με την Βέφα” για δύο χρόνια, στο Blue Sky για δύο χρόνια και το 2009 στο Κυπριακό κανάλι Sigma TV “Μαγειρέματα με την Βέφα και την Αλεξία Αλεξιάδου” 

Το 1993 μετά από απαίτηση του κόσμου που την παρότρυνε να φέρει στην Ελληνική αγορά όλα τα εργαλεία και σκεύη που επέλεγε και χρησιμοποιούσε στην κουζίνα της, ξεκίνησε με το σύστημα franchising τη λειτουργία της επιχείρησης Vefa’s House, μιας μεγάλης αλυσίδας από 26 καταστήματα, ειδών κουζίνας σε όλη τη χώρα. Η αγάπη και η ανταπόκριση του κόσμου έστεψε και αυτή την επιχειρηματική της ενέργεια με τεράστια επιτυχία.

Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/

 

Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/3

 

Την αλυσίδα καταστημάτων Vefa’s House διεύθυνε επάξια η μεγάλη της κόρη ΄Αντζυ Αλεξιάδου μαζί με το σύζυγο της Γιάννη Ντόντορο. Η ΄Αντζυ Αλεξιάδου ήταν απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Act όπου σπούδασε Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ εργάστηκε επί 12 χρόνια ως προϊστάμενη Πληροφορικής στην Αμερικανική Πρεσβεία. Επί σειρά 20 ετών η επιχείρηση Vefa’s House  κατόρθωσε να αποκομίσει ένα εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο του εμπορίου, μέχρι το 2014 που λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως χιλιάδες επιχειρήσεις, σταμάτησε την λειτουργία της.

Η Βέφα Αλεξιάδου το 1997 και το 1999 στα πλαίσια της διοργάνωσης Tasting Australia ήταν επίτιμη προσκεκλημένη της Αυστραλιανής Κυβέρνησης σαν αστέρι Γευσιγνωσίας, ανάμεσα σε 100 άλλες σημαντικές προσωπικότητες του χώρου.

Το 1999 στα πλαίσια και πάλι του Tasting Αustralia σε διαγωνισμό καλύτερης φωτογραφίας φαγητού, το βιβλίο Sunny Mediterranean Cuisine, (Νηστίσιμα & Υγιεινά)  ΝΗΣΤΗΣΙΜΑ & ΥΓΙΕΙΝΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ SUNNY MEDITERRANEAN CUISINE Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog Best in The World Gurmand Award Vefaalexiadouκέρδισε  το βραβείο Silver Ladle Award ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Tasting Australia Silver Ladle Award Salted sardine vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/για την υπέροχη φωτογραφία της παστής σαρδέλας.

Τo 2000 και το 2007 το Marquis Who’s Who  Publication Board στην 17η και στην 24η έκδοση τουΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ THE MARQUIS WHO IS WHO vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

 

πιστοποιεί ότι η σταδιοδρομία της Βέφας Αλεξιάδου αποτελεί θέμα καταχώρησης του βιογραφικού της σημειώματος στο παγκόσμιο Who’s Who World.

Το 1998 ξεκινά η συνεργασία της με τις Εκδόσεις Λυμπέρη με την κυκλοφορία μικρών θεματικών βιβλίων με τίτλο “20 καλύτερες συνταγές για…” που κυκλοφορούσαν με το περιοδικό 7 μέρες ΤV.

20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ... ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ 20 BEST RECIPES FOR... Vea Alexiadou Cook Books Vefaalexiadou.gr H σειρά “20 καλύτερες συνταγές για…” βραβεύθηκε από το Gourmand World Cookbook Awards ως η καλύτερη στον κόσμο στην κατηγορία Best Cookbooks Tied to Television.

H συνεργασία συνεχίστηκε με την έκδοση της σειράς Γευστικά Ταξίδια, ΤΑ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΕΦΑΣ Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/ που ολοκληρώθηκε με γευστικές περιηγήσεις σε 10 χώρες.

Ακολούθησε η σειρά Εποχιακή κουζίνα με 12 βιβλιαράκια ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/ένα για κάθε μήνα και κατόπιν η σειρά Ελαφριά Κουζίνα,

 

που περιλαμβάνει θεματικά βιβλία υγιεινών συνταγών, με περιορισμένες θερμίδες και χοληστερόλη. Ακολουθεί Η χρυσή κουζίνα της Βέφας

που περιέχει, ανά κατηγορία, τις καλύτερες συνταγές της.

Το 1999 σε συνεργασία πάντα με τις Εκδόσεις Λυμπέρη καθιέρωσε τη διενέργεια ετήσιου πανελλήνιου διαγωνισμού Ελληνικής μαγειρικής που διεξήχθη επί 9 συνεχή χρόνια. Το βραβείο για την καλύτερη συνταγή, ήταν πάντα ένα αυτοκίνητο.

Όταν σταμάτησε η συνεργασία της με τις Εκδόσεις Λυμπέρη, μαζί με την κόρη της Αλεξία, ξεκίνησαν συνεργασία με το περιοδικό ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ εκδίδοντας ένα μοναδικό έργο Το Αλφαβητάρι της Μαγειρικής 23 τόμων ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Βέφα & Αλεξία Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/το οποίο βραβεύτηκε επίσης με το διεθνές βραβείο Best of the Best από τα Gourmand world cookbook awards.

Συνέγραψε και εξέδωσε με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου επί σειρά ετών Ημερολόγια Μαγειρικής με υπέροχες συνταγές για όλο το χρόνο.

Η Βέφα Αλεξιάδου το 2000 τιμήθηκε στο Perigueux με το βραβείο Special Prize for Best Culinary Business Professional ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Livres Gourmand 2000 Perigueux Special Prize for Best Culinary Business Professional vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/για την επιτυχημένη επαγγελματική της καριέρα στο χώρο της Γαστρονομίας.

Τον Οκτώβριο του 2001 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τίμησε το συγγραφικό της έργο στο χώρο της γαστρονομίας, κατατάσσοντάς την στους μεγάλους Έλληνες συγγραφείς. Το έντυπο με το οποίο προβλήθηκε το συγγραφικό της έργο το 2001 όταν η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη. ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Έλληνες συγγραφείς vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

Τον Απρίλιο του 2002 εξελέγη finalist μαζί με δύο Αμερικανίδες, παίρνοντας το βραβείο αριστείας Award of Excellence, στην κατηγορία Life Time Achievement “Επίτευγμα ζωής”, από το I.C.A.P. (International Association of Culinary Professionals – Διεθνής ένωση επαγγελματιών μαγειρικής).

I.A.C.P AWARD OF EXCELLENCE Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/

Τον Απρίλιο του 2003 η Ένωση Ελλήνων Χημικών και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε μια ιδιαίτερη έκθεση “οι Χημικοί στην Τέχνη” στο χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ τίμησαν για το έργο τους 35 μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών καλλιτέχνες , που δημιουργούν, γράφουν, φωτογραφίζουν συλλέγουν, συμμετέχοντας σε όλους τους τομείς της Τέχνης. Ανάμεσα τους ο Μίμης Πλέσσας, η Βέφα Αλεξιάδου, ο Βασίλης Βαφέας, η Ειρήνη Κουρδάκη κ.ά

Το 2003 βραβεύθηκε με το βραβείο “Leaders of the Year Award”  Business Woman of the Year ως η καλύτερη γυναίκα επιχειρηματίας της χρονιάς.ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Leaders of the Year Award 2003 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

To 2004 και 2005 στο διαγωνισμό της πιο επιτυχημένης γυναίκας επιχειρηματία, του περιοδικού Life & Style, οι αναγνώστες του τη βράβευσαν με το βραβείο Αρίστη και πάλι ως Business Woman of the Year.

Το Σεπτέμβριο του 2005, η Βέφα Αλεξιάδου παρευρέθηκε στην Διεθνή έκθεση SIAL στο Παρίσι, ως επίσημος εκπρόσωπος του “Kerasma”, ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Kerasma Sial exhibition Paris 2005 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

το οποίο εργαζόταν για την προβολή ελληνικών προϊόντων, την ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας και ποιοτικών τροφίμων, οίνων και ποτών που τη συνθέτουν, σε όλο τον κόσμο υπό την αιγίδα του “Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών” (ΟΠΕ).

Μια ακόμη δράση του “Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών” (ΟΠΕ) ήταν η προώθηση της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου με τίτλο: Η Ελληνική Ελιά ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με την συμμετοχή της Βέφας Αλεξιάδου σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα κλαδί ελιάς. ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Η ΕΛΛΙΝΙΚΗ ΕΛΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο.Π.Ε vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

To 2005 το American Biographical Institute την βράβευσε με το “Diploma of Expertise in Culinary Business” “Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Επιχειρήσεις Γαστρονομίας” ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ American Biographical Institute certificate vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/ Επίσης το American Biographical Institute την τίμησε με το Certificate of Authenticity and Selection in Culinary Bussiness 2005

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ American Biographical Institute certificate of authenticity and selection in Culinary Bussiness 2005 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ American Biographical Institute Gold Medal vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/και το “American Medal of Honor Recipient”  

Το 2005 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία  τιμής ένεκεν κυκλοφορούν γραμματόσημο με την φωτογραφία της, την ελληνική θάλασσα και ένα ξωκλήσι για το έργο της και την προβολή της Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας διεθνώς 

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ ΕΛΤΑ 2005 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

Το 2006 της απονεμήθηκε το “Gold Medal for Greece” “Χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα” ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Gold Medal for Greece certificate vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Gold Medal for Greece vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/όταν αντιπροσώπευε την Ελλάδα, για την συμμετοχή της Ελλάδας, στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση στο ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής και της εμπειρίας της στον τομέα της μαγειρικής επιχείρησης.

Το 2007 το Yorker International University της Φλωρεντίας στην Ιταλία, τιμώντας την επιτυχημένη καριέρα της Βέφας Αλεξιάδου στην γαστρονομία της απονέμει “Honorary Doctorate”!!!

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ YORKER UNIVERSITY HONORARY DOCTORATE Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

Δείτε την απονομή της τιμητικής διάκρισης 

Το 2008 το International Biographical Centre Cambridge England εντάσσει την Βέφα Αλεξιάδου στους “Top 100 Business Executives 2007 in the arena of Culinary Business

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ International Biographical Centre Cambridge England certificate vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

Κορυφαία 100 στελέχη επιχειρήσεων για το το 2007 στην αρένα της μαγειρικής επιχείρησης

Το 2008 το Gourmand Yearbook τιμώντας το συγγραφικό και επιχειρηματικό της έργο της αφιερώνει 4σέλιδο άρθρο. (σελίδα 76-77-78-79)

 

Βέφα Αλεξιάδου Αφιέρωμα στο Gourmand Yearbook 2008 Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/ 2

 

Βέφα Αλεξιάδου Αφιέρωμα στο Gourmand Yearbook 2008 Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/ 3

Προσκεκλημένη από τις Ελληνικές Κοινότητες της Αμερικής και της Αυστραλίας επί σειρά ετών, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην Ομογένεια τη δουλειά της, και να καθιερώσει το όνομα της, ώστε ένας μεγάλος Βρετανικός εκδοτικός οίκος όπως ο PHAIDON PRESS να το χρησιμοποιήσει ως τίτλο στο βιβλίο της Vefa’s Kitchen. Συνεντεύξεις και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η μεγαλύτερη της επιτυχία η εκπλήρωση του ονείρου ζωής, που κυνήγησε επί 24 χρόνια πηγαίνοντας στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης, είναι η έκδοση της “Ελληνικής κουζίνας” από τον μεγάλο Βρετανικό Εκδοτικό Οίκο Phaidon Press, έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του κόσμου. Ένας τόμος 704 σελίδων με 700 συνταγές της ελληνικής κουζίνας με τίτλο το όνομα της: VEFA’S KITCHEN, που εκδόθηκε το 2009 και είναι Best Seller μέχρι σήμερα. Το 2009 βραβεύτηκε από τα Gourmand World Cookbook Awards για την συγγραφή του βιβλίου VEFA’S KITCHEN ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Gourmand World Cookbook Awards 2009 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

Πριν λίγα χρόνια  ο τίτλος άλλαξε σε GREECE THE COOKBOOK by Vefa Alexiadou, μεταφράστηκε σε 3 ακόμη γλώσσες Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά και προβάλλει την Ελλάδα μέσα από την υπέροχη,την μοναδική Κουζίνα της. Η Βέφα Αλεξιάδου έχει μελετήσει και μαγειρέψει αρκετές κουζίνες, όπως Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική, Πολυνησιακή, Ινδική, Κινέζικη και Μεξικάνικη. Η μεγάλη της αγάπη όμως είναι η Ελληνική, η μάνα της Μεσογειακής διατροφής, που σήμερα αναγνωρίζεται από τους ειδικούς όλου του κόσμου, ως την πλέον υγιεινή κουζίνα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Τα στελέχη του εκδοτικού οίκου Phaidon Press, δήλωσαν: “το βιβλίο Vefa’s Kitchen είναι η Βίβλος της Ελληνικής Κουζίνας που συνδέει την αρχαία με την σύγχρονη Ελληνική μαγειρική”.

Στις 25/10/2010 η διάσημη Αμερικανίδα Martha Stewart, επιχειρηματίας, δημιουργός της εταιρείας MME και οικιακού εξοπλισμού Martha Stewart Living, συγγραφέας και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών, παρουσίασε στο Αμερικανικό κοινό την Βέφα Αλεξιάδου και το βιβλίο της Vefas Kitchen.

Στην διάρκεια της εκπομπής διδάχτηκε από την Βέφα Αλεξιάδου πως φτιάχνεται το Αρνάκι στο φούρνο με κριθαράκι (Γιουβέτσι) & το Γαλακτομπούρεκο. 

Vefa Alexiadou shows Martha Stewart how to cook Lamb Baked with Orzo Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

Vefa Alexiadou shows Martha Stewart how to cook Galactoboureko & Lamb Baked with Orzo Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

 

Μέσα από τα ταξίδια της στις διάφορες χώρες, τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις της, κατάφερε να κάνει γνωστή την Ελληνική κουζίνα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις 5 ηπείρους. Οι Έλληνες του εξωτερικού την αποκαλούν πρέσβειρα της Ελληνικής κουζίνας. Τα βιβλία της προβάλλονται σε όλα τα βιβλιοπωλεία του κόσμου ως η εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής μαγειρικής. Στην Ελλάδα της έχει δοθεί ο τίτλος της Εθνικής Μαγείρισσας.

Το 2011 ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Η νέα κουζίνα που συνέγραψε και εξέδωσε με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου. Περιέχει 250 νόστιμες υγιεινές και οικονομικές συνταγές, καθημερινές, νόστιμες, απλές και υγιεινές μα πάνω απ΄ όλα οικονομικές χάρη στα απλά υλικά τους που μπορούν να βρεθούν παντού. Ακόμη περιέχει Χρυσούς κανόνες οικονομίας με συνταγές με περισσεύματα, με ότι υπάρχει στην κουζίνα και πολλές ιδέες για την οργάνωση της κουζίνας.

Το 2012 ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Μαγικά Χριστούγεννα με 144 σελίδες, που κυκλοφορεί με το περιοδικό Τηλέραμα, πάλι σε συνεργασία με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου. Περιλαμβάνει εορταστικά μενού, ορεκτικά για το ρεβεγιόν, γλυκά για τις γιορτές, βασιλόπιτες, βασικές συνταγές και πολλές ιδέες για πρώτα και κυρίως πιάτα. ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Μαγικά Χριστούγεννα Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/

To 2015 στην αίθουσα θεάτρου της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης για τα 20 χρόνια της διοργάνωσης των βραβείων Gourmand Awards απονεμήθηκαν τα βραβεία Best of the Best το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Βραβείο Βιβλίων Μαγειρικής:  Gourmand World Cookbook Award, στους καλύτερους από τους ήδη βραβευμένους κατά την διάρκεια των 20 ετών της διοργάνωσης. Ένα από αυτά τα βραβεία απονεμήθηκε στην Βέφα Αλεξιάδου. Στην ομιλία της δήλωσε συγκινημένη πως αυτό το βραβείο ανήκε και στην εκλιπούσα κόρη της Αλεξία.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Gourmand World Cookbook Awards 2015 Best of the Best vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/ 1

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ BEST OF THE BEST GURMAND WORLD AWARDS ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ 2016 Βέφα Αλεξιάδου vefa Alexiadou cook books & blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ vefa Alexiadou cook books and blog vefaalexiadou.gr/

 

 

 

Η Βέφα Αλεξιάδου επί σειρά ετών, συμμετείχε αφιλοκερδώς στην παρουσίαση και προβολή της Ελληνικής Κουζίνας, σε πλήθος φιλανθρωπικών εκδηλώσεων γαστρονομίας, της Φιλόπτωχου Αμερικής, σε Φεστιβάλ Εκκλησιών και σε πολιτιστικών συλλόγων στην Αμερική,  & Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν τεράστια επιτυχία και απέφεραν μεγάλα έσοδα στους διοργανωτές. 

Τον Μάιο του 1998 καλεσμένη από τον Μακεδονικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σικάγου & Περιχώρων  MACEDONIAN SOCIETY OF GREATER CHICAGO “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” παρουσίασε την παραδοσιακή ελληνική  διατροφή με τίτλο: The Traditional Greek Dieta Celebration of Life

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ MACEDONIAN SOCIETY OF GREATER CHICAGO ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ3 ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ MACEDONIAN SOCIETY OF GREATER CHICAGO ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/2

 

 

 

 

 

Το 2000 ήταν καλεσμένη μαζί με την κόρη της Αλεξία στην Βοστώνη, από την πρόεδρο της Φιλόπτωχου Diocese Χριστίνας Καραβίτη, σε φιλανθρωπική εκδήλωση υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Μεθόδιου. Στην εκδήλωση με τίτλο a Celebration of Life παρουσίασαν την ελληνική κουζίνα, μαγείρεψαν και η Βέφα Αλεξιάδου υπέγραψε τα βιβλία της σε πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία και απέφερε μεγάλα έσοδα στην Φιλόπτωχο Diocese.  

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ DIOCESE ΒΟΣΤΩΝΗ 2000 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ DIOCESE ΒΟΣΤΩΝΗ 2000 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/ 2

 

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ DIOCESE ΒΟΣΤΩΝΗ 2000 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/.2

Tον Μάιο του 2001 ήταν προσκεκλημένη στο Φεστιβάλ A Greek Odyssey υπό την αιγίδα του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού της Αναλήψεως στο Όκλαντ Αμερικής.

Tον Μάιο του 2001 παρουσίασε συνταγές της Ελληνικής Κουζίνας σε φιλανθρωπική εκδήλωση “A Taste of Greece της Ορθόδοξης Ελληνικής εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης. Την εκδήλωση οργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Κοινότητας – Greek Community Center στο Βαλέχο της Καλιφόρνια. 

Στην Ελλάδα και Κύπρο, από το 1988 μέχρι και σήμερα, συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων παρουσιάζοντας την Ελληνική Κουζίνα, την Μητέρα της Μεσογειακής Διατροφής, με ομιλίες και Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, προσκεκλημένη Δήμων, ΚΑΠΗ, Συλλόγων Γυναικών, του Λυκείου Ελληνίδων, των Οδηγών και Προσκόπων, των Lions, του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών, της UNISEF και της UNESCO.

Τον Μάρτιο του 2009 μετά από πρόσκληση της Ελληνικής πρεσβείας του Μαρόκου η Βέφα και η  Αλεξία Αλεξιάδου παρουσιάζουν την Ελληνική και Μαροκινή κουζίνα, μαζί με την διάσημη Choumicha Chafay  παραγωγό – Διοργανωτή μαγειρικών προγραμμάτων και εκδότη περισσότερων από 30 επιτυχημένων βιβλίων μαγειρικής στα Αραβικά και Γαλλικά.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΜΑΡΟΚΟ Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ & ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ 2009 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou 1.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 1995 ο Δήμος Σκύδρας και το 2000 ο Δήμος Ήλίου την τίμησαν για την προσφορά της στην Ελληνική Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική.

Από το 1998 και μέχρι το 2007 επί 9 συνεχή χρόνια διετέλεσε κύριος κριτής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαγειρικής Ελληνικής Κουζίνας που διοργάνωνε το περιοδικό 7 Μέρες TV από τις Εκδόσεις Λυμπέρη και της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα σε μια υπέροχη τελετή.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ 7ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ 7ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 2002 η Λέσχη Αρχιμαγείρων Chef’s Club Athens της απένεμε τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά της στην Ελληνική Γαστρονομία. Το 2004 της απένεμε μετάλλιο στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και το 2005 την ευχαριστεί για την φιλική και πολύχρονη συνεργασία.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ CHEF'S CLUB 2002 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ CHEF'S CLUB 2005 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

Το 2003 ο Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο Ελπίδα την ευχαριστεί με αναμνηστική πλακέτα για την πολύτιμη συμμετοχή της στο έργο του.ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΕΛΠΙΔΑ 2003 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

Το 2003 ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ανάβρας την τίμησε για την συμμετοχή της στο 3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Γαστρονομίας.ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΒΡΑΣ 2003 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

Το 2005 ο Δήμος Τυχερού την τίμησε για την συμμετοχή της ως κριτής στον διαγωνισμό καλύτερης συνταγής με πεπόνι και 

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΥΧΕΡΟΥ 2005 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/   ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΥΧΕΡΟΥ Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/    

Το 2006 ο Δήμος Πειραιά στα πλαίσια των εκδηλώσεων Pireas Classic Week Επιστροφή στο παρελθόν την τίμησε με αναμνηστική πλακέτα για το έργο της .

Το 2007 ο Δήμος Αγριάς την τίμησε για την συμμετοχή της με εισήγηση στις εκδηλώσεις Πολιτιστικά Δρώμενα Πηλιορίτικων Εδεσμάτων και Ανάδειξη Γευστικών Αξιών και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ν. Πιερίας την έχρισε επίτιμο μέλος.

Η Λέσχη Γαστρονόμων Μακεδονίας της απένεμε τιμητική πλακέτα. 

Το 2011 η Εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών TEKA S.A με την συμπλήρωση 11 χρόνων στην Ελληνική αγορά την τίμησε για την συνεισφορά της στην Ελληνική Γαστρονομία και την εκπαίδευση της Ελληνίδας νοικοκυράς.

Το 2013 στην παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας ο Δήμος Φυλής, την τίμησε για την προσφορά της στο χώρο της Γαστρονομίας και της Επιχειρηματικότητας.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ 2013 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/
ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ & ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ 2013 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

Το 2014 ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης  την Ημέρα της Γυναίκας της απονέμει τιμητική πλακέτα για την καλλιέργεια και τη διάδοση του Ελληνικού τρόπου διατροφής. 

ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ 2014 Βέφα Αλεξιάδου Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Βράβευση από τον Δήμο Ευόσμου-Μενεμένης 2014 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/2

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 2016 τιμήθηκε από τον Δήμο Ηλίου για την συμμετοχή της ως κριτής στην 3η Γιορτή Παιδικής Μαγειρικής Μαγειρεύοντας Μαζί

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥ 2016 vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ 1ος ετήσιος διαγωνισμός μαγειρικής για παιδιά Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας Μελισσάτικα 2017 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/1

 

 

 

 

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ 1ος ετήσιος διαγωνισμός μαγειρικής για παιδιά Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας Μελισσάτικα 2017 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/2

2016 Μάιος Η Βέφα Αλεξιάδου προσκεκλημένη ως κριτής από τον Σύλλογο “ΡΟΔΙΑ” Ξυλοκάστρου στη γιορτή παιδικής μαγειρικής και άμιλλας σε ένα διαγωνισμό φαγητού με την στήριξη του Δημάρχου. Οι λιλιπούτειοι μάγειροι με καμάρι παρουσίαζαν τα πιάτα τους και απαντούσαν με θάρρος στις ερωτήσεις της επιτροπής. Φαγητά, γλυκά, σαλάτες, ζελέ, κουλούρια, όλα με βάση τους κανόνες της Υγιεινής Ελληνικής Κουζίνας, περίτεχνα στολισμένα με φαντασία!

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Μια γιορτή για τα παιδιά Σύλλογος Ροδιά Ξυλοκάστρου 2016 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

 

Το 2016 τιμητική βράβευση από την Δημοτική αρχή της Ρόδου  και τον Δήμαρχο κ.Φώτη Χατζηδιάκο μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για την προσφορά της στην διάδοση της Ελληνικής γαστρονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΡΟΔΟΥ vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

Το 2004 συμμετείχε μαζί με την κόρη της Αλεξία στο Gourmet Voice, στο 2ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Γκουρμέ MME  – Gourmet Media World Festival  Cordon Bleu που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες όπου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης Γαστρονομίας από όλο τον κόσμο. Η Βέφα Αλεξιάδου παρουσίασε την συνταγή της Κοτόπουλο Λεμονάτο στην κατσαρόλα. Η Academie d’Art Culinaire de Paris Gordon Blue της απένειμε πιστοποίηση συμμετοχής.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ GORDON BLUE vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/

 

LE GORDON BLEU CERTIFICATE Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από το 1998 είναι μέλος του I.A.C.P. (International Association of Culinary Professionals – Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Γαστρονομίας ). Συμμετέχοντας στα ετήσια συνέδρια του I.A.C.P. επί 12 χρόνια, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με προσωπικότητες από το διεθνή χώρο της γαστρονομίας, να εμπλουτίσει τις γνώσεις της μέσα από σεμινάρια και να παρουσιάσει τη δική της δουλειά.

Tο 2013 στο Παρίσι στην Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής το φημισμένο Γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo αποθανάτισε την παρουσίαση της Ελληνικής σπανακόπιτας από την Βέφα Αλεξιάδου με βοηθούς Chefs της Σχολής Gordon Blue, προβάλλοντας την με εξώφυλλο και άρθρο.

Το 20011, στο συνέδριο I.A.C.P. στη Μινεάπολη, οργάνωσε σεμινάριο με τίτλο The versatility of the Greek Filo dough παρουσιάζοντας την πολλαπλή χρήση του φύλλου κρούστας στην παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων, ενώπιον ακροατηρίου 300 ατόμων. Η παρουσίαση της με άριστα το 7 βαθμολογήθηκε με 6,5.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ I.A.C.P THE VERSATILITY OF GREEK PHYLLO Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

Το 2004 η Βέφα Αλεξιάδου καλεσμένη με την κόρη της Αλεξία των φίλων της οργάνωσης St. Olympias στο Σικάγο των ΗΠΑ, σε μία μοναδική εκδήλωση γαστρονομίας Culinary Show υπέρ του Ελληνικού Ορθόδοξου Μοναστηριού Αγ. Ιωάννη του Χρυσόστομου στην Kenosha, Wisconsin. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Crystal Palace  στο Σικάγο χωρητικότητας 800 ατόμων.

VEFA'S SHOW CHICAGO ORTHODOX MONASTARY ST. JOHN CHRISOSTOMOS Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou 1.gr

  VEFA'S SHOW CHICAGO ORTHODOX MONASTARY ST. JOHN CHRISOSTOMOS Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/ 4 VEFA'S SHOW CHICAGO ORTHODOX MONASTARY ST. JOHN CHRISOSTOMOS Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/ 4 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Βέφα και η Αλεξία μαγείρεψαν  στην κουζίνα του Μοναστηριού τα εδέσματα που σερβιρίστηκαν στην εκδήλωση, η οποία είχε τεράστια επιτυχία και απέφερε στο Μοναστήρι 800.000$!!!

Tον Noέμβριο του 2009 η Βέφα Αλεξιάδου καλεσμένη με την κόρη της Αλεξία από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην φιλανθρωπική εκδήλωση με γεύμα υπέρ της ακαδημίας St. Basil Academy -ίδρυμα φροντίδας ορθόδοξων παιδιών- στην Ν. Υόρκη για την 65η επέτειο της λειτουργείας της. Η παρουσίαση και επίδειξη με τίτλο Ελληνικές παραδόσεις και Ελληνική Κουζίνα από την Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου είχε μεγάλη επιτυχία και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ST. BASIL ACADEMY Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/ ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ST. BASIL ACADEMY 2 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ST. BASIL ACADEMY 3 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ST. BASIL ACADEMY 4 Vefa Alexiadou Cook Books & Blog vefaalexiadou.gr/

Την άνοιξη του 2002, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Holly Rudin Braschi απεσταλμένη από το Αμερικανικό περιοδικό “Select” (Sunset Publishing House) ήρθε στη Θεσσαλονίκη με αποστολή να της πάρει συνέντευξη. Η κ. Braschi θέλησε να περάσει αρκετές ημέρες στην εταιρεία της Βέφας προκειμένου να γνωρίσει την καθημερινότητά της και να μοιραστεί τη ζωή της. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα στη ζωή της Βεφας Αλεξιάδου και στις συνταγές της.

Η Holly Rudin Braschi μαγειρεύει στην Αθήνα με την Βέφα Αλεξιάδου στο νούμερο 1 πρόγραμμα της Ελληνικής τηλεόρασης, Πρωινός Καφές, που προβάλλεται μέσω δορυφόρου από την Αθήνα σε τέσσερις ηπείρους.

Συνεντεύξεις της Βέφας Αλεξιάδου και άρθρα σχετικά με αυτήν εμφανίστηκαν σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εφημερίδες έντυπα και τηλεοπτικά κανάλια διεθνούς κύρους της παίρνουν συνεντεύξεις παρουσιάζοντας το έργο της και την προσωπικότητα της όπως: CBS, BBC, “San Francisco Chronicles”, The Hellenic Journal, The Guardian, Independent, Greek Reporter, Orthodox Observer, The Hellenic Chronicl, Charlie Hebdo κ.ά.

Αρκετές συνεντεύξεις της στην δημοσιογράφο και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Marlena Spieler εμφανίστηκαν στα  “San Francisco Chronicles”- Χρονικά του Σαν Φρανσίσκο”, παρουσιάζοντας την προσωπικότητα της Βέφας Αλεξιάδου  και την επονομασία της ως Ελληνίδα Julia Child (φημισμένη τηλεμαγείρισσα της Αμερικής)

 

Το 2015 σε συνεργασία με τον Χάρη Παπαδόπουλο Δημιουργό του συστήματος Διατροφής Slimmer,  δημιούργησαν το βιβλίο Η Βέφα μαγειρεύει Slimmer. Βέφα Αλεξιάδου Η ΒΕΦΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ SLIMMER Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/

Ο Άγγλος chef Rick Stein  παρουσιαστής της εκπομπής “ Long Weekends”, που προβάλλεται από το BBC, τον Ιούλιο του 2016, επισκέφθηκε την Βέφα Αλεξιάδου στο σπίτι της στην Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής, Η Βέφα Αλεξιάδου με τον Ρικ Σταϊν Vefa Alexiadou Cook Books and Blog vefaalexiadou.gr/την οποία θαυμάζει και δεν κρύβει πως έχει πολλά βιβλία της στα ράφια του. Της πήρε συνέντευξη και την αποκάλεσε Delia Smith της Ελλάδας (φημισμένη TV chef και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής της Βρετανίας). Μετά την συνάντηση του με την πρύτανη (όπως την αποκαλεί) της ελληνικής μαγειρικής στην Χαλκιδική Βέφα Αλεξιάδου επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη μαγείρεψε την συνταγή της και εξήγησε στους τηλεθεατές της εκπομπής του βήμα – βήμα την συνταγή της Βέφας μοσχάρι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα. Δείτε από το 26:03 έως το 34:50 την επίσκεψη του chef Rick Stein στην Βέφα Αλεξιάδου εδώ

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι έγραψε ο τύπος για την επίσκεψη του chef Rick Stein στην Βέφα Αλεξιάδου

Τον Μάρτιο του 2019 η Βέφα Αλεξιάδου  ήταν VIP επίτιμη καλεσμένη στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Gourmand – Gourmand World Summit, όπου τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων τριών ετών θα εκτίθεντο στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Εκπρόσωποι πάνω από 200 χώρες συμμετείχαν σε αυτή την ιστορική συνάντηση των νικητών των βραβείων Gourmand και 2000 VIPS ήταν παρόντες όπως: πρεσβευτές, εκδότες, συγγραφείς, σεφ, διανομείς, πράκτορες, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι τροφίμων και τουρισμού, bloggers, οινοποιοί, σχεδιαστές κλπ. Το μεγάλο πάρτι εγκαινίων, με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων με μουσικούς και χορευτές ανάμεσα στις κουζίνες, έγινε στο Village International de la Gastronomie μπροστά στον Πύργο του Άιφελ, όπου συμμετείχαν 60 χώρες με τα καλύτερα πιάτα και ποτά.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Gourmand World Summit vefaalexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/2

Τα βιβλία της Βέφας Αλεξιάδου έχουν πουλήσει περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ο εκδοτικός της οίκος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 100 μεγαλύτερους παγκοσμίως.

Με μεγάλη ευχαρίστηση εδώ και πολλά χρόνια επικοινωνεί η ίδια με τους πιστούς της φίλους  στο Facebook και στο Instagram,τους δίνει συνταγές της με τα μυστικά τους και απαντά στις απορίες τους,  που βοηθούν στην επιτυχημένη εκτέλεση των συνταγών της. Οι φίλοι της καθημερινά της δείχνουν την αγάπη τους με κάθε τρόπο. Το προφίλ της γέμισε προ πολλού με 5.000 φίλους ενώ την ακολουθούν και 25.000 ακόλουθοι.

H μεγάλη αγάπη του κόσμου φάνηκε και με την ενεργοποίηση του καναλιού της στο YouTube https://www.youtube.com/channel/UCmx2StwagwxPfcw9vPH1hTw/videos τον Αύγουστο του 2019 με παλιά και νέα βίντεο εκπομπών μαγειρικής, συνεντεύξεις και βραβεύσεις, όπου έχουν εγγραφεί περισσότερα από 35.000 άτομα μέσα σε λίγους μήνες, τα οποία μέσα από τα σχόλια τους της εκφράζουν την αγάπη τους και την χαρά τους που την ξαναβλέπουν, αλλά και την επιθυμία τους για νέες εκπομπές της με νέες συνταγές στο YouTube!! Η Βέφα Αλεξιάδου πραγματοποιεί ένα ηχηρό comeback!!

H πρόσφατη επιχειρηματική της δραστηριότητα είναι το ηλεκτρονικό της κατάστημα Vefa Alexiadou Cook Books & Blog στην διεύθυνση https://vefaalexiadou.gr  και η πώληση όλων των συλλεκτικών βιβλίων της ακόμη και όσων η έκδοση έχει από χρόνια εξαντληθεί, σε φυσική και ψηφιακή μορφή.

Η Βέφα Αλεξιάδου σήμερα, γράφει την βιογραφία της και μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα, που είναι η βάση της δουλειάς της και στη Χαλκιδική στο σπίτι της επάνω στη θάλασσα, όπου αγαπά να βρίσκεται και να περιποιείται αγαπημένους συγγενείς και φίλους.