Η Ζωή η Καριέρα το Συγγραφικό της έργο στη Γαστρονομία οι Διεθνείς & Εθνικές βραβεύσεις
Η μεγάλη Κυρία της Ελληνικής Κουζίνας Βέφα Αλεξιάδου
Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στο Βόλο στις 19 Μαρτίου το 1933.
Ο παππούς της, Χαρίλαος Βούλγαρης ή Μακεδόνας γεννήθηκε στο Μούρεσι του Πηλίου το 1880. Πήρε την επωνυμία «Μακεδόνας» γιατί πολέμησε στους Μακεδονικούς Αγώνες (1904 – 1908) εναντίον των Βουλγάρων.
Ο πατέρας της Οδυσσέας Βούλγαρης γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900. Το επάγγελμά του ήταν επιπλοποιός και παράλληλα ταλαντούχος οργανοποιός, άριστος τεχνίτης κατασκευής μουσικών οργάνων, όπως, μαντολίνα, κιθάρες και μπουζούκια.
Η μητέρα της Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1910. Ήρθε στην Ελλάδα με το διωγμό του 1922 σε ηλικία 12 ετών. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τη Γενοβέφα (Βέφα) και τη Ζηνοβία (Βούλα). Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο 2 μέρες πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, σε ηλικία μόλις 40 ετών.
Τελείωσε τη Β’ Δημοτικού στο Βόλο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνέχισε το σχολείο στη Φλώρινα.
Το 1944, με την επιστροφή της οικογένειας στο Βόλο, η Βέφα συνέχισε τις σπουδές της στο Γυμνάσιο. Παράλληλα σπούδασε βιολί στο «Ωδείο Κόντη» από όπου πήρε δίπλωμα ανώτατων σπουδών.
Τελείωσε τις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της εργάσθηκε 13 χρόνια στην εταιρία Ν. Κράλλης, ως χημικός και αργότερα ως εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων. Έγινε μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, παίρνοντας άδεια εμπορικού αντιπροσώπου.
Από το 1998 είναι μέλος του I.A.C.P. (International Association Culinary Professionals – Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Γαστρονομίας). Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Αρχέστρατου” Κέντρο για τη διάσωση και διάδοση των ελληνικών γαστρονομικών παραδόσεων.
Εδώ και 30 χρόνια συμμετέχει κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και είναι επίτιμος εκπρόσωπος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) προβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα διεθνώς.
Στο Πανεπιστήμιο γνώρισε το σύζυγό της, Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, με καταγωγή από το Σουφλί της Θράκης. Ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης ακολούθησε Πανεπιστημιακή καριέρα και έγινε Καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Παντρεύτηκαν στις 17 Μαΐου 1959. Απέκτησαν δύο κόρες την εξαιρετική Αγγελική και την χαρισματική Αλεξία
και δύο εγγονές τη Χαρά και την Βέφα.
Στις 6 Ιανουαρίου 2006 ο πολυαγαπημένος της σύζυγος Κώστας Αλεξιάδης έφυγε από τη ζωή.
Τον ακολουθούν στην γειτονιά των αγγέλων μερικά χρόνια αργότερα, ξαφνικά, αναπάντεχα και πρόωρα, η μικρότερη κόρη τους Αλεξία Αλεξιάδου στις 28 Οκτωβρίου 2014 και η μεγαλύτερη κόρη τους Αγγελική Αλεξιάδου στις 10 Φεβρουρίου 2015.
Τον Ιούνιο του 2015 ακολούθησε και η απώλεια της αγαπημένης της αδελφής Βούλας.
Μοναδική της δύναμη για να συνεχίσει στη ζωή, η βαθιά πίστη της στον Θεό που έχει από παιδί φάρο και οδηγό, η αγάπη και η φροντίδα της για τις δύο εγγονές της Χαρά και Βέφα και το συγγραφικό της έργο που συνεχίστηκε, με την συγγραφή της βιογραφίας της.
Το 1964 η Βέφα Αλεξιάδου μετακόμισε με το σύζυγό της και την 4 ετών κόρη τους Αγγελική, στην Αμερική. Έμειναν ένα χρόνο στο Madison Wisconsin, με αφορμή την υποτροφία του συζύγου της από το Ίδρυμα Fulbright.
Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1984, ο σύζυγος της Κώστας Αλεξιάδης ταξιδεύει με Sabbatical στην Αμερική. Έτσι η Βέφα με την οικογένειά της βρίσκεται για άλλον ένα χρόνο εκεί. Συγκεκριμένα 6 μήνες στην Ν. Υόρκη και 6 μήνες στην Σαν Φρανσίσκο. Η Βέφα παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Berkeley μαθήματα Διαιτολογίας, Υγιεινής των Τροφών, Σύγχρονης Μαγειρικής Τέχνης και σεμινάρια Διακόσμησης παρουσίασης και φωτογράφισης φαγητού. Επίσης σεμινάρια για ξένες κουζίνες, όπως Ινδική, Κινεζική και Μεξικάνικη.
Η έμφυτη αγάπη της για τη μαγειρική το ταλέντο η δεξιοτεχνία της στο να αυτοσχεδιάζει, να δημιουργεί πιάτα ξεχωριστά, την οδηγούσε πολλές ώρες στην κουζίνα. Τα πιάτα που έβγαιναν από τα χέρια της διέθεταν όχι μόνο υπέροχη γεύση αλλά κι εξαιρετική παρουσία! Η Βέφα Αλεξιάδου εκσυγχρόνισε την Ελληνική Κουζίνα, χρησιμοποιώντας μοντέρνες μεθόδους και συσκευές, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή γεύση.
To 1980 με παρότρυνση των φίλων της που γεύονταν και απολάμβαναν τα φαγητά της, ξεκίνησε τη συγγραφική και εκδοτική της καριέρα εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο Πρόσκληση σε Γεύμα με δικά της χρήματα και με τη βοήθεια του Δημήτρη Τσιριμώκου, εκδότη του περιοδικού Υγεία και Ομορφιά, του οποίου η Βέφα τότε ήταν συνεργάτης
Τη φωτογράφηση του βιβλίου της έκανε ο Διογένης Νικολέρης, που της πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά του. Ήταν 1η Νοεμβρίου του 1980. Μια πραγματική καινοτομία για την εποχή εκείνη στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά σε Ελληνικό βιβλίο Μαγειρικής, κάθε συνταγή παρουσιαζόταν με έγχρωμη φωτογραφία και τα υλικά της αναφερόταν στα διεθνή μέτρα και σταθμά.
Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου της βιβλίου την ώθησε στη συγγραφή και έκδοση 3 ακόμη βιβλίων που καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών εκδηλώσεων: Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτι, Πρόσκληση σε Τσάι και Πρόσκληση σε Κοκτέιλ, βιβλία που αγαπήθηκαν αμέσως από το Ελληνικό κοινό.
Η πορεία της στο χώρο των εκδόσεων συνεχίζεται το 1988 με το βιβλίο Ελληνική Μαγειρική. Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί το βιβλίο Ελληνική Ζαχαροπλαστική.
Η επιτυχία των δύο αυτών βιβλίων ήταν και παραμένει θριαμβευτική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταφράστηκαν στα Αγγλικά Greek Cuisine by Vefa Alexiadou , Greek Pastries and Desserts By Vefa Alexiadou. Κυκλοφορούν με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αμερική, στην Αυστραλία και στον Καναδά.
H Ελληνική Μαγειρική κυκλοφορεί και στα Γερμανικά Griechische Kueche Kochbuch von Vefa Alexiadou
Ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Γιορτινό Τραπέζι στα Ελληνικά και Αγγλικά
Τ ο 1994 εκδίδει το βιβλίο Μαγικά Γαρνιρίσματα και το 1997 το βιβλίο ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ & ΙΔΕΕΣ
Το 1999 ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Νηστίσιμα και Υγιεινά Μαγειρική και το 2001 η Αγγλική έκδοση Sunny Mediterranean Cuisine
Το 2009 ακολουθεί η έκδοση του β’ τόμου του βιβλίου Νηστίσιμα και Υγιεινά Ζαχαροπλαστική που συνέγραψε με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου και που τιμήθηκε με διεθνές βραβείο Best in the World Mediterranean Cuisine Book, στο Perigueux της Γαλλίας. Τα βιβλία κυκλοφορούν επίσης με επιτυχία στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία.
Το 2004 με την ευκαιρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα κυκλοφόρησαν Tα Best της Ελληνικής Κουζίνας. Μικρά βιβλία με επιλεγμένες συνταγές από τις πλέον δημοφιλείς της Ελληνικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, προσιτά σε όλα τα βαλάντια και εύκολα μεταφερόμενα από έναν ταξιδιώτη. Μεταφράστηκαν σε 7 γλώσσες και η επιτυχία που σημείωσε η κυκλοφορία τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν πρωτοφανής.
Το 1993 συμμετέχοντας όπως κάθε χρόνο, από το 1983 και μετά, στην διεθνή ΄Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης με δικό της περίπτερο, γνώρισε τον Edouard Cointreau, πρόεδρο της διεθνούς Έκθεσης Βιβλίων Μαγειρικής στο Παρίσι Gourmand International, πρόεδρο των Παγκόσμιων Βραβείων Gourmand World Cookbook Awards, πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεοπτικών Παραγωγών Τροφίμων, πρόεδρο του περιοδικού Gourmand Magazine, αντιπρόεδρο του Διαγωνισμού Διεθνούς Κουζίνας του Ολυμπιακού Πάρκου του Πεκίνου και επίτιμο πρόεδρο της China Food Television.
H αλληλοεκτίμηση οδήγησε σε μια σταθερή φιλία, και συνεργασία. Το 1998 στην επίτομη έκδοση του Le Cordon Bleu The Books of Cookbooks, o Edouard Cointreau παρουσιάζει τις εκδόσεις της Βέφας Αλεξιάδου Ελληνική Μαγειρική, Ελληνική Ζαχαροπλαστική και τη σειρά των προσκλήσεων Πρόσκληση σε Γεύμα, Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτι, Πρόσκληση σε Τσάι και Πρόσκληση σε Κοκτέιλ.
Το 1998, μέσα από το περιοδικό του International Cookbook Revue, της αφιερώνει ένα υπέροχο εκτενές άρθρο,
αναφερόμενος στην προσωπικότητα, στο έργο της και ιδιαιτέρως στο βιβλίο της Ελληνική Μαγειρική, που θεωρείται από τους απανταχού Έλληνες, η βίβλος της Ελληνικής κουζίνας. Ο Edouard Cointreau, ιδρυτής της εταιρίας Gourmand Awards International, τόνισε: “Μέσα από την μαγειρική της Βέφας Αλεξιάδου ο κόσμος μπόρεσε να κατανοήσει την Ελληνική κουζίνα και να την υιοθετήσει στην καθημερινότητα του. Η Βέφα Αλεξιάδου έχει πάρει πολλά παγκόσμια βραβεία World Cookbook Awards για πάνω από 3 δεκαετίες. Για μένα διευκρινίζει ο Edouard Cointreau, το πιο σημαντικό είναι ότι είναι η μόνη στον κόσμο που έχει πάρει τα μεγαλύτερα βραβεία στον κόσμο Best in the World awards για τη δουλειά της ως συγγραφέας, ως εκδότης και ως ΤV Chef.
Αρκετοί άλλοι έχουν πάρει βραβεία ως συγγραφείς και ως ΤV Chefs, ή ως συγγραφείς και ως εκδότες, αλλά κανένας δεν έχει πάρει και τα τρία όπως η Βέφα Αλεξιάδου:
– 1998 Best in the World award Καλύτερη στον κόσμο ΤV Chef Κατηγορία 1. AUTHORS 1-8 Television – Non English – Western Europe
– 1998 Best in the World Award Καλύτερη στον κόσμο εκδότης ανάμεσα σε 180 εκδοτικούς οίκους, παγκοσμίως, στο χώρο της γαστρονομίας. Κατηγορία 2.PUBLISHERS 2-1 Cookbook Publishers of the Year
-2010 Best in the World Award Καλύτερη στον κόσμο συγγραφέας μαζί με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου, για την σειρά βιβλίων Το Αλφαβητάρι της Μαγειρικής. Κατηγορία 2. PUBLISHERS 2-10 Series
Το περιοδικό Gourmand Magazine The international Cook book Revue τεύχος 3 Άνοιξη 2010 της κάνει αφιέρωμα για το έργο της και ειδικά για την βράβευσή της Best in the World Award Καλύτερη στον κόσμο συγγραφέας μαζί με την κόρη της Αλεξία για Το Αλφαβητάρι της Μαγειρικής
Το 1990 και για 13 χρόνια η Βέφα Αλεξιάδου θέλοντας να μοιραστεί τις γνώσεις της με χιλιάδες συνανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον και αγάπη για τη μαγειρική, ξεκίνησε τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις από την καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤ-1 Πρωινός Καφές, Μέσα από τις οποίες, επί σειρά ετών γαλούχησε τις Ελληνίδες νοικοκυρές στη σωστή χρήση και στο σωστό μέτρημα των προϊόντων, ώστε το αποτέλεσμα στο πιάτο να είναι όχι μόνο γευστικό αλλά παράλληλα και υγιεινό. 13 χρόνια στον ΑΝΤ-1 στην εκπομπή Πρωινός Καφές
παρουσίαζε την στήλη της μαγειρικής χωρίς ποτέ να πληρωθεί για αυτό, πληρώνοντας ακόμη και τα έξοδα για την αγορά των υλικών των συνταγών που παρουσίαζε. Μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης του ΑΝΤ-1 έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και νοιώθει ευγνώμων για αυτό. Το 2003 ξεκινά στο MEGA τη δική της καθημερινή εκπομπή διάρκειας μιας ώρας με τίτλο “Tα Μυστικά της Βέφας” για 2 χρόνια.
Συνεχίζει με τον Πρωινό Καφέ στο κανάλι Alpha για 2 μήνες με σκοπό να στηριχθεί η εκπομπή, που μόλις είχε πάρει μεταγραφή από τον ΑΝΤ-1. Συνέχισε στον Alpha με την δική της σειρά εκπομπών “Στην Κουζίνα με την Βέφα” για ένα χρόνο, στο κανάλι ALTER με τις εκπομπές “Μαγειρεύοντας με την Βέφα” για δύο χρόνια, στο Blue Sky για δύο χρόνια και το 2009 στο Κυπριακό κανάλι Sigma TV “Μαγειρέματα με την Βέφα και την Αλεξία Αλεξιάδου”
Το 1993 μετά από απαίτηση του κόσμου που την παρότρυνε να φέρει στην Ελληνική αγορά όλα τα εργαλεία και σκεύη που επέλεγε και χρησιμοποιούσε στην κουζίνα της, ξεκίνησε με το σύστημα franchising τη λειτουργία της επιχείρησης Vefa’s House, μιας μεγάλης αλυσίδας από 26 καταστήματα, ειδών κουζίνας σε όλη τη χώρα. Η αγάπη και η ανταπόκριση του κόσμου έστεψε και αυτή την επιχειρηματική της ενέργεια με τεράστια επιτυχία.
Την αλυσίδα καταστημάτων Vefa’s House διεύθυνε επάξια η μεγάλη της κόρη ΄Αντζυ Αλεξιάδου μαζί με το σύζυγο της Γιάννη Ντόντορο. Η Άντζυ Αλεξιάδου ήταν απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Act όπου σπούδασε Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε επί 12 χρόνια ως προϊστάμενη Πληροφορικής στην Αμερικανική Πρεσβεία. Επί σειρά 20 ετών η επιχείρηση Vefa’s House αποκόμισε ένα εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο του εμπορίου. Μέχρι το 2014 που λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως χιλιάδες επιχειρήσεις, σταμάτησε την λειτουργία της.
Η Βέφα Αλεξιάδου το 1997 και το 1999 στα πλαίσια της διοργάνωσης Tasting Australia ήταν επίτιμη προσκεκλημένη της Αυστραλιανής Κυβέρνησης σαν αστέρι Γευσιγνωσίας, ανάμεσα σε 100 άλλες σημαντικές προσωπικότητες του χώρου.
Το 1999 στα πλαίσια και πάλι του Tasting Αustralia σε διαγωνισμό καλύτερης φωτογραφίας φαγητού, το βιβλίο Sunny Mediterranean Cuisine, (Νηστίσιμα & Υγιεινά)
κέρδισε το βραβείο Silver Ladle Award για την υπέροχη φωτογραφία της παστής σαρδέλας.
Τo 2000 και το 2007 το Marquis Who’s Who Publication Board στην 17η και στην 24η έκδοση του πιστοποιεί ότι η σταδιοδρομία της Βέφας Αλεξιάδου αποτελεί θέμα καταχώρησης του βιογραφικού της σημειώματος στο παγκόσμιο Who’s Who World.
Το 1998 ξεκινά η συνεργασία της με τις Εκδόσεις Λυμπέρη με την κυκλοφορία μικρών θεματικών βιβλίων με τίτλο “20 καλύτερες συνταγές για…” που κυκλοφορούσαν με το περιοδικό 7 μέρες ΤV.
H σειρά “20 καλύτερες συνταγές για…” βραβεύθηκε από το Gourmand World Cookbook Awards ως η καλύτερη στον κόσμο στην κατηγορία Best Cookbooks Tied to Television.
H συνεργασία συνεχίστηκε με την έκδοση της σειράς Γευστικά Ταξίδια,
που ολοκληρώθηκε με γευστικές περιηγήσεις σε 10 χώρες.
Ακολούθησε η σειρά Εποχιακή κουζίνα με 12 βιβλιαράκια
ένα για κάθε μήνα και κατόπιν η σειρά Ελαφριά Κουζίνα, που περιλαμβάνει θεματικά βιβλία υγιεινών συνταγών, με περιορισμένες θερμίδες και χοληστερόλη.
Ακολουθεί Η χρυσή κουζίνα της Βέφας που περιέχει, ανά κατηγορία, τις καλύτερες συνταγές της.
Το 1999 σε συνεργασία πάντα με τις Εκδόσεις Λυμπέρη καθιέρωσε τη διενέργεια ετήσιου πανελλήνιου διαγωνισμού Ελληνικής μαγειρικής που διεξήχθη επί 9 συνεχή χρόνια. Το βραβείο για την καλύτερη συνταγή, ήταν πάντα ένα αυτοκίνητο.
Όταν σταμάτησε η συνεργασία της με τις Εκδόσεις Λυμπέρη, μαζί με την κόρη της Αλεξία, ξεκίνησαν συνεργασία με το περιοδικό ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ εκδίδοντας ένα μοναδικό έργο Το Αλφαβητάρι της Μαγειρικής 23 τόμων
το οποίο βραβεύτηκε επίσης με το διεθνές βραβείο Best of the Best από τα Gourmand world cookbook awards.
Συνέγραψε και εξέδωσε επί σειρά ετών με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου Ημερολόγια Μαγειρικής με υπέροχες συνταγές για όλο το χρόνο.
Η Βέφα Αλεξιάδου το 2000 τιμήθηκε στο Perigueux με το βραβείο Special Prize for Best Culinary Business Professional
για την επιτυχημένη επαγγελματική της καριέρα στο χώρο της Γαστρονομίας.
Τον Οκτώβριο του 2001 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τίμησε το συγγραφικό της έργο στο χώρο της γαστρονομίας, κατατάσσοντάς την στους μεγάλους Έλληνες συγγραφείς. Το έντυπο με το οποίο προβλήθηκε το συγγραφικό της έργο το 2001 όταν η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη.
Τον Απρίλιο του 2002 εξελέγη finalist μαζί με δύο Αμερικανίδες, παίρνοντας το βραβείο αριστείας Award of Excellence, στην κατηγορία Life Time Achievement “Επίτευγμα ζωής”, από το I.C.A.P. (International Association of Culinary Professionals – Διεθνής ένωση επαγγελματιών μαγειρικής).
Τον Απρίλιο του 2003 η Ένωση Ελλήνων Χημικών και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε μια ιδιαίτερη έκθεση “οι Χημικοί στην Τέχνη” στο χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ τίμησαν για το έργο τους 35 μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Καλλιτέχνες , που δημιουργούν, γράφουν, φωτογραφίζουν συλλέγουν, συμμετέχοντας σε όλους τους τομείς της Τέχνης. Ανάμεσα τους ο Μίμης Πλέσσας, η Βέφα Αλεξιάδου, ο Βασίλης Βαφέας, η Ειρήνη Κουρδάκη κ.ά
Το 2003 βραβεύθηκε ως η καλύτερη γυναίκα επιχειρηματίας της χρονιάς με το βραβείο “Leaders of the Year Award” Business Woman of the Year .
To 2004 και 2005 στο διαγωνισμό της πιο επιτυχημένης γυναίκας επιχειρηματία, του περιοδικού Life & Style, οι αναγνώστες του τη βράβευσαν με το βραβείο Αρίστη και πάλι ως Business Woman of the Year.
Το Σεπτέμβριο του 2005, η Βέφα Αλεξιάδου παρευρέθηκε στην Διεθνή έκθεση SIAL στο Παρίσι, ως επίσημος εκπρόσωπος του “Kerasma”.
Το “Kerasma” εργαζόταν για την προβολή ελληνικών προϊόντων, την ανάδειξη προώθηση της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας και ποιοτικών τροφίμων, οίνων και ποτών που τη συνθέτουν, σε όλο τον κόσμο υπό την αιγίδα του “Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών” (ΟΠΕ).
Μια ακόμη δράση του “Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών” (ΟΠΕ) ήταν η προώθηση της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου με τίτλο: Η Ελληνική Ελιά ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με την συμμετοχή της Βέφας Αλεξιάδου σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα κλαδί ελιάς.
To 2005 το American Biographical Institute την βράβευσε με το “Diploma of Expertise in Culinary Business” “Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Επιχειρήσεις Γαστρονομίας”
Το American Biographical Institute την τίμησε με το Certificate of Authenticity and Selection in Culinary Bussiness 2005 και το “American Medal of Honor Recipient”
Το 2005 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμής ένεκεν κυκλοφορούν γραμματόσημο με την φωτογραφία της, την ελληνική θάλασσα και ένα ξωκλήσι για το έργο της και την προβολή της Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας διεθνώς
Το 2006 της απονεμήθηκε το “Gold Medal for Greece” “Χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα” όταν αντιπροσώπευε την Ελλάδα,
για την συμμετοχή της Ελλάδας, στην Παγκόσμια Εμπορική Έκθεση στο ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής και της εμπειρίας της στον τομέα της μαγειρικής επιχείρησης.
Το 2007 το Yorker International University της Φλωρεντίας στην Ιταλία, τιμώντας την επιτυχημένη καριέρα της Βέφας Αλεξιάδου στην γαστρονομία της απονέμει “Honorary Doctorate”!!!
Δείτε την απονομή της τιμητικής διάκρισης
Το 2008 το International Biographical Centre Cambridge England εντάσσει την Βέφα Αλεξιάδου στους “Top 100 Business Executives 2007 in the arena of Culinary Business” “Κορυφαία 100 στελέχη επιχειρήσεων για το το 2007 στην αρένα της μαγειρικής επιχείρησης“
Το 2008 το Gourmand Yearbook τιμώντας το συγγραφικό και επιχειρηματικό της έργο της αφιερώνει 4σέλιδο άρθρο. (σελίδα 76-77-78-79)
Προσκεκλημένη από τις Ελληνικές Κοινότητες της Αμερικής και της Αυστραλίας επί σειρά ετών, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην Ομογένεια τη δουλειά της, και να καθιερώσει το όνομα της, ώστε ένας μεγάλος Βρετανικός εκδοτικός οίκος όπως ο PHAIDON PRESS να το χρησιμοποιήσει ως τίτλο στο βιβλίο της Vefa’s Kitchen. Συνεντεύξεις και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η μεγαλύτερη της επιτυχία η εκπλήρωση του ονείρου ζωής, που κυνήγησε επί 24 χρόνια πηγαίνοντας στην έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης, είναι η έκδοση της “Ελληνικής κουζίνας” από τον μεγάλο Βρετανικό Εκδοτικό Οίκο Phaidon Press. Έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του κόσμου. Ένας τόμος 704 σελίδων με 700 συνταγές της ελληνικής κουζίνας με τίτλο το όνομα της: VEFA’S KITCHEN, που εκδόθηκε το 2009 και είναι Best Seller συνεχώς μέχρι σήμερα. Το 2009 βραβεύτηκε από τα Gourmand World Cookbook Awards για την συγγραφή του βιβλίου VEFA’S KITCHEN
Πριν λίγα χρόνια ο τίτλος άλλαξε σε GREECE THE COOKBOOK by Vefa Alexiadou. Μεταφράστηκε σε 3 ακόμη γλώσσες Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά και προβάλλει την Ελλάδα μέσα από την υπέροχη,την μοναδική Κουζίνα της. Η Βέφα Αλεξιάδου έχει μελετήσει και μαγειρέψει αρκετές κουζίνες, όπως Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική, Πολυνησιακή, Ινδική, Κινέζικη και Μεξικάνικη. Η μεγάλη της αγάπη όμως είναι η Ελληνική, η μάνα της Μεσογειακής διατροφής, που σήμερα αναγνωρίζεται από τους ειδικούς όλου του κόσμου, ως την πλέον υγιεινή κουζίνα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Τα στελέχη του εκδοτικού οίκου Phaidon Press, δήλωσαν: “το βιβλίο Vefa’s Kitchen είναι η Βίβλος της Ελληνικής Κουζίνας που συνδέει την αρχαία με την σύγχρονη Ελληνική μαγειρική”.
Στις 25/10/2010 η διάσημη Αμερικανίδα Martha Stewart, επιχειρηματίας, δημιουργός της εταιρείας MME και οικιακού εξοπλισμού Martha Stewart Living, συγγραφέας και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών, παρουσίασε στο Αμερικανικό κοινό την Βέφα Αλεξιάδου και το βιβλίο της Vefa’s Kitchen.
Στην διάρκεια της εκπομπής διδάχτηκε από την Βέφα Αλεξιάδου πως φτιάχνεται το Αρνάκι στο φούρνο με κριθαράκι (Γιουβέτσι) & το Γαλακτομπούρεκο.
Μέσα από τα ταξίδια της στις διάφορες χώρες, τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις της, κατάφερε να κάνει γνωστή την Ελληνική κουζίνα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις 5 ηπείρους. Οι Έλληνες του εξωτερικού την αποκαλούν πρέσβειρα της Ελληνικής κουζίνας. Τα βιβλία της προβάλλονται σε όλα τα βιβλιοπωλεία του κόσμου ως η εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής μαγειρικής. Στην Ελλάδα της έχει δοθεί ο τίτλος της Εθνικής Μαγείρισσας.
Το 2011 ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Η νέα κουζίνα που συνέγραψε και εξέδωσε με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου. Περιέχει 250 νόστιμες υγιεινές οικονομικές συνταγές, καθημερινές, νόστιμες, απλές και υγιεινές μα πάνω απ΄ όλα οικονομικές χάρη στα απλά υλικά τους που μπορούν να βρεθούν παντού. Περιέχει Χρυσούς κανόνες οικονομίας με συνταγές με περισσεύματα, με ότι υπάρχει στην κουζίνα και πολλές ιδέες για την οργάνωση της κουζίνας.
Το 2012 ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου Μαγικά Χριστούγεννα με 144 σελίδες, που κυκλοφορεί με το περιοδικό Τηλέραμα, πάλι σε συνεργασία με την κόρη της Αλεξία Αλεξιάδου. Περιλαμβάνει εορταστικά μενού, ορεκτικά για το ρεβεγιόν, γλυκά για τις γιορτές, βασιλόπιτες, βασικές συνταγές και πολλές ιδέες για πρώτα και κυρίως πιάτα.
To 2015 στην αίθουσα θεάτρου της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης για τα 20 χρόνια της διοργάνωσης των βραβείων Gourmand Awards απονεμήθηκαν τα βραβεία Best of the Best. Το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Βραβείο Βιβλίων Μαγειρικής: Gourmand World Cookbook Award, στους καλύτερους από τους ήδη βραβευμένους κατά την διάρκεια των 20 ετών της διοργάνωσης. Ένα από αυτά τα βραβεία απονεμήθηκε στην Βέφα Αλεξιάδου. Στην ομιλία της δήλωσε συγκινημένη πως αυτό το βραβείο ανήκε και στην εκλιπούσα κόρη της Αλεξία.
Η Βέφα Αλεξιάδου επί σειρά ετών, συμμετείχε αφιλοκερδώς στην παρουσίαση και προβολή της Ελληνικής Κουζίνας, σε πλήθος φιλανθρωπικών εκδηλώσεων γαστρονομίας, της Φιλόπτωχου Αμερικής, σε Φεστιβάλ Εκκλησιών και σε πολιτιστικών συλλόγων στην Αμερική, & Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν τεράστια επιτυχία και απέφεραν μεγάλα έσοδα στους διοργανωτές.
Τον Μάιο του 1998 καλεσμένη από τον Μακεδονικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σικάγου & Περιχώρων MACEDONIAN SOCIETY OF GREATER CHICAGO “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” παρουσίασε την παραδοσιακή ελληνική διατροφή με τίτλο: “The Traditional Greek Diet–a Celebration of Life“
Το 2000 ήταν καλεσμένη μαζί με την κόρη της Αλεξία στην Βοστώνη, από την πρόεδρο της Φιλόπτωχου Diocese Χριστίνας Καραβίτη, σε φιλανθρωπική εκδήλωση υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Μεθόδιου. Στην εκδήλωση με τίτλο “a Celebration of Life” παρουσίασαν την ελληνική κουζίνα, μαγείρεψαν και η Βέφα Αλεξιάδου υπέγραψε τα βιβλία της σε πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία και απέφερε μεγάλα έσοδα στην Φιλόπτωχο Diocese.
Tον Μάιο του 2001 ήταν προσκεκλημένη στο Φεστιβάλ A Greek Odyssey υπό την αιγίδα του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού της Αναλήψεως στο Όκλαντ Αμερικής.
Tον Μάιο του 2001 παρουσίασε συνταγές της Ελληνικής Κουζίνας σε φιλανθρωπική εκδήλωση “A Taste of Greece” της Ορθόδοξης Ελληνικής εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης. Την εκδήλωση οργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Κοινότητας – Greek Community Center στο Βαλέχο της Καλιφόρνια.
Στην Ελλάδα και Κύπρο, από το 1988 μέχρι και σήμερα, συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων παρουσιάζοντας την Ελληνική Κουζίνα, την Μητέρα της Μεσογειακής Διατροφής, με ομιλίες και Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, προσκεκλημένη Δήμων, ΚΑΠΗ, Συλλόγων Γυναικών, του Λυκείου Ελληνίδων, των Οδηγών και Προσκόπων, των Lions, του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών, της UNISEF και της UNESCO.
Τον Μάρτιο του 2009 μετά από πρόσκληση της Ελληνικής πρεσβείας του Μαρόκου η Βέφα και η Αλεξία Αλεξιάδου παρουσιάζουν την Ελληνική και Μαροκινή κουζίνα, μαζί με την διάσημη Choumicha Chafay παραγωγό – Διοργανωτή μαγειρικών προγραμμάτων και εκδότη περισσότερων από 30 επιτυχημένων βιβλίων μαγειρικής στα Αραβικά και Γαλλικά.
Το 1995 ο Δήμος Σκύδρας και το 2000 ο Δήμος Ήλίου την τίμησαν για την προσφορά της στην Ελληνική Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική.
Από το 1998 και μέχρι το 2007 επί 9 συνεχή χρόνια διετέλεσε κύριος κριτής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαγειρικής Ελληνικής Κουζίνας που διοργάνωνε το περιοδικό 7 Μέρες TV από τις Εκδόσεις Λυμπέρη και της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα σε μια υπέροχη τελετή.
Το 2002 η Λέσχη Αρχιμαγείρων Chef’s Club Athens της απένεμε τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά της στην Ελληνική Γαστρονομία. Το 2004 της απένεμε μετάλλιο στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και το 2005 την ευχαριστεί για την φιλική και πολύχρονη συνεργασία.
Το 2003 ο Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο Ελπίδα την ευχαριστεί με αναμνηστική πλακέτα για την πολύτιμη συμμετοχή της στο έργο του.
Το 2003 ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ανάβρας την τίμησε για την συμμετοχή της στο 3ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Γαστρονομίας.
Το 2005 ο Δήμος Τυχερού την τίμησε για την συμμετοχή της ως κριτής στον διαγωνισμό καλύτερης συνταγής με πεπόνι και
ο Δήμος Κηφισίας την τίμησε για την συμμετοχή της στην κριτική επιτροπή στον 1ο Διαγωνισμό Μαγειρικής Ζαχαροπλαστικής Β’ ΚΑΠΗ ΑΛΩΝΙΩΝ
Το 2006 ο Δήμος Πειραιά στα πλαίσια των εκδηλώσεων Pireas Classic Week Επιστροφή στο παρελθόν την τίμησε με αναμνηστική πλακέτα για το έργο της .
Το 2007 ο Δήμος Αγριάς την τίμησε για την συμμετοχή της με εισήγηση στις εκδηλώσεις Πολιτιστικά Δρώμενα Πηλιορίτικων Εδεσμάτων και Ανάδειξη Γευστικών Αξιών και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ν. Πιερίας την έχρισε επίτιμο μέλος.
Η Λέσχη Γαστρονόμων Μακεδονίας της απένεμε τιμητική πλακέτα.
Το 2008 τιμήθηκε από τον Όμιλο ΖΩΝΤΑ Νέας Σμύρνης
Το 2011 η Εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών TEKA S.A με την συμπλήρωση 11 χρόνων στην Ελληνική αγορά την τίμησε για την συνεισφορά της στην Ελληνική Γαστρονομία και την εκπαίδευση της Ελληνίδας νοικοκυράς.
Το 2013 στην παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας ο Δήμος Φυλής, την τίμησε για την προσφορά της στο χώρο της Γαστρονομίας και της Επιχειρηματικότητας.
Το 2013 τον Μάιο, το σύνολο των Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης της απένειμε τιμητικήπλακέτα για την πολύχρονη προσφορά της στην ελληνίδα νοικοκυρά
Τον Δεκέμβριο του 2013 της απονέμεται στα πλαίσια εκδηλώσεων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ρόδου και το Ωδείο Ρόδου Καίτη Καστρουνή τιμητική πλακέτα, για την πολύτιμη συμβολή της στην παγκόσμια προβολή της ελληνικής γαστρονομίας
Το 2014 ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης την Ημέρα της Γυναίκας, της απονέμει τιμητική πλακέτα για την καλλιέργεια και τη διάδοση του Ελληνικού τρόπου διατροφής.
Το 2016 τιμήθηκε από τον Δήμο Ηλίου για την συμμετοχή της ως κριτής στην 3η Γιορτή Παιδικής Μαγειρικής Μαγειρεύοντας Μαζί
2016 Μάιος Η Βέφα Αλεξιάδου προσκεκλημένη ως κριτής από τον Σύλλογο “ΡΟΔΙΑ” Ξυλοκάστρου, στη γιορτή παιδικής μαγειρικής και άμιλλας σε ένα διαγωνισμό φαγητού με την στήριξη του Δημάρχου. Οι λιλιπούτειοι μάγειροι με καμάρι παρουσίαζαν τα πιάτα τους και απαντούσαν με θάρρος στις ερωτήσεις της επιτροπής. Φαγητά, γλυκά, σαλάτες, ζελέ, κουλούρια, όλα με βάση τους κανόνες της Υγιεινής Ελληνικής Κουζίνας, περίτεχνα στολισμένα με φαντασία!
Το 2016 τιμητική βράβευση από την Δημοτική αρχή της Ρόδου και τον Δήμαρχο κ.Φώτη Χατζηδιάκο μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για την προσφορά της στην διάδοση της Ελληνικής γαστρονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το 2004 συμμετείχε μαζί με την κόρη της Αλεξία στο Gourmet Voice, στο 2ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Γκουρμέ MME – Gourmet Media World Festival Cordon Bleu που πραγματοποιήθηκε στις Κάννες όπου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης Γαστρονομίας από όλο τον κόσμο. Η Βέφα Αλεξιάδου παρουσίασε την συνταγή της Κοτόπουλο Λεμονάτο στην κατσαρόλα. Η Academie d’Art Culinaire de Paris Gordon Blue της απένειμε πιστοποίηση συμμετοχής.
Από το 1998 είναι μέλος του I.A.C.P. (International Association of Culinary Professionals – Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Γαστρονομίας ). Συμμετέχοντας στα ετήσια συνέδρια του I.A.C.P. επί 12 χρόνια, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με προσωπικότητες από το διεθνή χώρο της γαστρονομίας, να εμπλουτίσει τις γνώσεις της μέσα από σεμινάρια και να παρουσιάσει τη δική της δουλειά.
Tο 2013 στο Παρίσι στην Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής το φημισμένο Γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo αποθανάτισε την παρουσίαση της Ελληνικής σπανακόπιτας από την Βέφα Αλεξιάδου με βοηθούς Chefs της Σχολής Gordon Blue, προβάλλοντας την με εξώφυλλο και άρθρο.
Το 20011, στο συνέδριο I.A.C.P. στη Μινεάπολη, οργάνωσε σεμινάριο με τίτλο The versatility of the Greek Filo dough παρουσιάζοντας την πολλαπλή χρήση του φύλλου κρούστας στην παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων, ενώπιον ακροατηρίου 300 ατόμων. Η παρουσίαση της με άριστα το 7 βαθμολογήθηκε με 6,5.
Το 2004 η Βέφα Αλεξιάδου καλεσμένη με την κόρη της Αλεξία των φίλων της οργάνωσης St. Olympias στο Σικάγο των ΗΠΑ, σε μία μοναδική εκδήλωση γαστρονομίας Culinary Show υπέρ του Ελληνικού Ορθόδοξου Μοναστηριού Αγ. Ιωάννη του Χρυσόστομου στην Kenosha, Wisconsin. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Crystal Palace στο Σικάγο χωρητικότητας 800 ατόμων.
Η Βέφα και η Αλεξία μαγείρεψαν στην κουζίνα του Μοναστηριού τα εδέσματα που σερβιρίστηκαν στην εκδήλωση, η οποία είχε τεράστια επιτυχία και απέφερε στο Μοναστήρι 800.000$!!!
Tον Noέμβριο του 2009 η Βέφα Αλεξιάδου καλεσμένη με την κόρη της Αλεξία από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην φιλανθρωπική εκδήλωση με γεύμα υπέρ της ακαδημίας St. Basil Academy -ίδρυμα φροντίδας ορθόδοξων παιδιών- στην Ν. Υόρκη για την 65η επέτειο της λειτουργείας της. Η παρουσίαση και επίδειξη με τίτλο Ελληνικές παραδόσεις και Ελληνική Κουζίνα από την Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου είχε μεγάλη επιτυχία και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.
Την άνοιξη του 2002, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Holly Rudin Braschi απεσταλμένη από το Αμερικανικό περιοδικό “Select” (Sunset Publishing House) ήρθε στη Θεσσαλονίκη με αποστολή να της πάρει συνέντευξη. Η κ. Braschi θέλησε να περάσει αρκετές ημέρες στην εταιρεία της Βέφας προκειμένου να γνωρίσει την καθημερινότητά της και να μοιραστεί τη ζωή της. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα στη ζωή της Βεφας Αλεξιάδου και στις συνταγές της.
Η Holly Rudin Braschi μαγειρεύει στην Αθήνα με την Βέφα Αλεξιάδου στο νούμερο 1 πρόγραμμα της Ελληνικής τηλεόρασης, Πρωινός Καφές, που προβάλλεται μέσω δορυφόρου από την Αθήνα σε τέσσερις ηπείρους.
Συνεντεύξεις της Βέφας Αλεξιάδου και άρθρα σχετικά με αυτήν εμφανίστηκαν σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εφημερίδες έντυπα και τηλεοπτικά κανάλια διεθνούς κύρους της παίρνουν συνεντεύξεις παρουσιάζοντας το έργο της και την προσωπικότητα της όπως: CBS, BBC, “San Francisco Chronicles”, The Hellenic Journal, The Guardian, Independent, Greek Reporter, Orthodox Observer, The Hellenic Chronicl, Charlie Hebdo κ.ά.
Αρκετές συνεντεύξεις της στην δημοσιογράφο και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Marlena Spieler εμφανίστηκαν στα “San Francisco Chronicles”-“ Χρονικά του Σαν Φρανσίσκο”, παρουσιάζοντας την προσωπικότητα της Βέφας Αλεξιάδου και την επονομασία της ως Ελληνίδα Julia Child (φημισμένη τηλεμαγείρισσα της Αμερικής)
Το 2015 σε συνεργασία με τον Χάρη Παπαδόπουλο Δημιουργό του συστήματος Διατροφής Slimmer, δημιούργησαν το βιβλίο Η Βέφα μαγειρεύει Slimmer.
Ο Άγγλος chef Rick Stein παρουσιαστής της εκπομπής “ Long Weekends”, που προβάλλεται από το BBC, τον Ιούλιο του 2016, επισκέφθηκε την Βέφα Αλεξιάδου στο σπίτι της στην Μόλα Καλύβα της Χαλκιδικής, την οποία θαυμάζει και δεν κρύβει πως έχει πολλά βιβλία της στα ράφια του. Της πήρε συνέντευξη και την αποκάλεσε Delia Smith της Ελλάδας (φημισμένη TV chef και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής της Βρετανίας). Μετά την συνάντηση του με την πρύτανη (όπως την αποκαλεί) της ελληνικής μαγειρικής στην Χαλκιδική Βέφα Αλεξιάδου, επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη μαγείρεψε την συνταγή της και εξήγησε στους τηλεθεατές της εκπομπής του βήμα – βήμα την συνταγή της Βέφας μοσχάρι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα. Δείτε από το 26:03 έως το 34:50 την επίσκεψη του chef Rick Stein στην Βέφα Αλεξιάδου εδώ
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι έγραψε ο τύπος για την επίσκεψη του chef Rick Stein στην Βέφα Αλεξιάδου
Τον Μάρτιο του 2019 η Βέφα Αλεξιάδου ήταν VIP επίτιμη καλεσμένη στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Gourmand – Gourmand World Summit, όπου τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων τριών ετών θα εκτίθεντο στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Εκπρόσωποι πάνω από 200 χώρες συμμετείχαν σε αυτή την ιστορική συνάντηση των νικητών των βραβείων Gourmand και 2000 VIPS ήταν παρόντες όπως: πρεσβευτές, εκδότες, συγγραφείς, σεφ, διανομείς, πράκτορες, φωτογράφοι, δημοσιογράφοι τροφίμων και τουρισμού, bloggers, οινοποιοί, σχεδιαστές κλπ. Το μεγάλο πάρτι εγκαινίων, με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων με μουσικούς και χορευτές ανάμεσα στις κουζίνες, έγινε στο Village International de la Gastronomie μπροστά στον Πύργο του Άιφελ, όπου συμμετείχαν 60 χώρες με τα καλύτερα πιάτα και ποτά.
Τα βιβλία της Βέφας Αλεξιάδου έχουν πουλήσει περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ο εκδοτικός της οίκος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 100 μεγαλύτερους παγκοσμίως.
Με μεγάλη ευχαρίστηση εδώ και πολλά χρόνια επικοινωνεί η ίδια με τους πιστούς της φίλους στο Facebook και στο Instagram,τους δίνει συνταγές της με τα μυστικά τους και απαντά στις απορίες τους, που βοηθούν στην επιτυχημένη εκτέλεση των συνταγών της. Οι φίλοι της καθημερινά της δείχνουν την αγάπη τους με κάθε τρόπο. Το προφίλ της γέμισε προ πολλού με 5.000 φίλους ενώ την ακολουθούν και 25.000 ακόλουθοι.
H μεγάλη αγάπη του κόσμου φάνηκε και με την ενεργοποίηση του καναλιού της στο YouTube https://www.youtube.com/channel/UCmx2StwagwxPfcw9vPH1hTw/videos τον Αύγουστο του 2019 με παλιά και νέα βίντεο εκπομπών μαγειρικής, συνεντεύξεις και βραβεύσεις, όπου έχουν εγγραφεί περισσότερα από 51.500 άτομα μέσα σε λίγους μήνες, τα οποία μέσα από τα σχόλια τους της εκφράζουν την αγάπη τους και την χαρά τους που την ξαναβλέπουν, αλλά και την επιθυμία τους για νέες εκπομπές της με νέες συνταγές στο YouTube!! Η Βέφα Αλεξιάδου πραγματοποιεί ένα ηχηρό comeback!!
H πρόσφατη επιχειρηματική της δραστηριότητα είναι το ηλεκτρονικό της κατάστημα Vefa Alexiadou Cook Books & Blog στην διεύθυνση https://vefaalexiadou.gr και η πώληση όλων των συλλεκτικών βιβλίων της ακόμη και όσων η έκδοση έχει από χρόνια εξαντληθεί, σε φυσική και ψηφιακή μορφή.
Το 2021 η Βέφα Αλεξιάδου ολοκλήρωσε την συγγραφή και την έκδοση της αυτοβιογραφίας της Ήσουν Πάντα Εκεί .
Στις 28 Μάϊου 2023 στην πόλη Umea της Σουηδίας, στην τελετή απονομής για τους Καλύτερους στον Κόσμο – Best in the World, η Βέφα Αλεξιάδου βραβεύτηκε από τα Gourmand Awards με το τελευταίο και μεγαλύτερο βραβείο Award for Excellence of Lifetime Achievements – Βραβείο Αριστείας Επιτευγμάτων Ζωής, σε ένα αμφιθέατρο, γεμάτο από κόσμο που ασχολείται με τη μαγειρική. Το ίδιο βραβείο πήρε και ο παγκοσμίως γνωστός Γάλλος Chef Alain Ducasse.
Αφού πήρε το βραβείο, όλα τα νέα παιδιά που πήραν κάποια άλλη διάκριση, κατέβαιναν από τη σκηνή και της έσφιγγαν το χέρι, λέγοντας: «Vefa we love you, you are inspiration – Βέφα σ’ αγαπάμε είσαι έμπνευση».
Σήμερα, προωθεί τη αυτοβιογραφία της και μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα, που είναι η βάση της δουλειάς της και στη Χαλκιδική στο σπίτι της επάνω στη θάλασσα, όπου αγαπά να βρίσκεται και να περιποιείται αγαπημένους συγγενείς και φίλους.