Αρνάκι Γεμιστό στο φούρνο της Βέφας
Υλικά
- στήθος αρνιού από τη νεφραμιά και πάνω
- τη συκωταριά του αρνιού
- 1/3 κούπας χυμό λεμονιού
- ½ κιλού κιμά μοσχαρίσιο ή άλλη μια συκωταριά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κούπα φρέσκα κρεμμυδάκια, σε κομματάκια
- ½ κούπας λάδι
- 1 κούπα ρύζι καρολίνα
- ½ κούπας ψιλοκομμένο άνηθο
- ½κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
- ½κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεματίστε τη συκωταριά και κόψτε την σε κομμάτια.
- Πλένετε το στήθος του αρνιού μέσα κι έξω, τρίψτε το με το χυμό λεμονιού και πασπαλίστε το με αλάτι και πιπέρι.
- Σοτάρετε στο λάδι το ξερό κρεμμύδι, ρίξτε τη συκωταριά, τον κιμά κι ανακατέψτε επάνω στη φωτιά, ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά.
- Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
- Γεμίστε με το μείγμα το στήθος του αρνιού και κλείστε το άνοιγμα ράβοντάς το. Τοποθετήστε το σε ταψί, όρθιο, και περιχύνετε το με 1/3 κούπας λάδι.
- Βάλτε στο ταψί 1 κούπα νερό. Ψήστε το στήθος στους 200°C, 30΄ να πιάσει κρούστα και να πάρει χρώμα και κατόπιν χαμηλώστε το φούρνο στους 100°C.
- Συνεχίστε το ψήσιμο για 2 ώρες ακόμη ή ώσπου να ψηθεί το κρέας. Στο διάστημα αυτό περιχύνετε το με το ζουμί του. Το ρύζι θα φουσκώσει με τα υγρά του αρνιού.
- Συνοδέψτε το με πατατάκια τηγανητά.
- Αν θέλετε, αραδιάστε στο ταψί γύρω από το στήθος, πατάτες κομμένες σε κομμάτια, περιχύνετε τες με λίγο χυμό λεμονιού και αρκετό λάδι, πασπαλίστε τες με αλάτι, πιπέρι και ψήστε μαζί με το κρέας.