Σωστή Διατροφή των παιδιών στο σχολείο & στο σπίτι

ΤΙ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;   

Αλεξία Αλεξιάδου Σωστή Διατροφή των παιδιών στο σχολείο & στο σπίτιτης Αλεξίας Αλεξιάδου

Τσάντα, βιβλία, τετράδια, κασετίνα, μολύβια, χάρακας…. και ταπεράκι!

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι μητέρες από τον Σεπτέμβριο και για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι το κολατσιό των παιδιών όταν αυτά βρίσκονται μακριά από το σπίτι! Πολλές φορές δεν είναι μόνο το κολατσιό το ζητούμενο, αφού σε πολλά σχολεία, τα ολοήμερα, θα πρέπει εμείς να δώσουμε και το μεσημεριανό φαγητό του παιδιού μαζί του από το πρωί. Κι εκεί αρχίζει ο γολγοθάς της μητέρας, τι να ετοιμάσει και πως να το διατηρήσει φρέσκο!

ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

1. Αποφύγετε τα τυριά και τα αλλαντικά – είναι δύσκολο να συντηρηθούν ιδίως τους ζεστούς μήνες. Πείτε ναι στα λαχανικά, τη γαρνιτούρα από φρέσκια σαλάτα καθώς και τα ψητά που νοστιμίζουν ιδιαίτερα ένα σάντουιτς.

2. Κουλούρια Θεσσαλονίκης (σελ. 9), μουστοκούλουρα ή άλλα σπιτικά κουλουράκια (σελ. 13), μπάρες δημητριακών (ακολ. Συνταγή), σπιτικά κεκάκια, τσουρέκι σε φέτες, κρουασάν, τυροπιτάκια ή κομμάτια σπανακόπιτας μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη και να ξεπαγώνετε ένα, ένα κάθε πρωί για να το προσφέρετε στο παιδί.

3. «Ετοιμάστε τα σάντουιτς των παιδιών με φαντασία. Χρησιμοποιήστε υλικά όπως: ζαμπόν, καπνιστή γαλοπούλα, αυγό βραστό, κοτόπουλο βραστό, ψητά λαχανικά, διάφορα τυριά σε λεπτές φέτες ή κρέμα τυριού. Θυμηθείτε πως τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι, τυλίξτε λοιπόν τα σάντουιτς σε πρωτότυπες συσκευασίες χρησιμοποιώντας πολύχρωμες χαρτοπετσέτες.

4. Εμπλέξτε το παιδί στη διαδικασία προετοιμασίας του κολατσιού. Έτσι θα δείτε τι αγαπάνε και θα καταλάβετε και τους λόγους για τους οποίους αποφεύγουν κάποιες τροφές. Για παράδειγμα η κόρη μου αγαπάει το μαρούλι μόνο ψιλοκομμένο ενώ δεν το αγγίζει στο σάντουιτς όταν βάζω ολόκληρο το φύλλο. Επίσης λατρεύει την σπανακόπιτα, αλλά χωρίς τυρί, αφού δεν της αρέσει η φέτα.

5. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ! ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΓΗΤΑ! Μαγειρέψτε τα μαζί τους με φαντασία!

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΣΤΟ ΤΑΠΕΡΑΚΙ

1. Το  σπιτικό μαγειρεμένο ελληνικό φαγητό κατσαρόλας και ιδιαίτερα με βάση τον κιμά που αγαπούν τα παιδιά αποτελεί την πιο καλή ιδέα για το μεσημεριανό του παιδιού. Γεμιστά κολοκυθάκια, ντοματοπιπεριές με κιμά, μακαρόνια με κιμά, αρκεί να μην έχει πολύ σάλτσα και ζουμί γιατί τα παιδικά στομάχια είναι πιο ευαίσθητα ειδικά όταν βρίσκονται στο σχολείο και ακολουθεί και η μεταφορά στο σπίτι. Επίσης τα πολλά ζουμιά… λερώνουν!!!

2. Πείτε όχι σε τηγανητά και φαγητά πολύ λιπαρά ή πικάντικα. Τα μεν πρώτα πανιάζουν γρήγορα, ενώ τα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά γεύματα δημιουργούν υπνηλία και βαραίνουν το στομάχι άσκοπα.

3. Τα παιδιά λατρεύουν οτιδήποτε κλεισμένο σε δυο φέτες ψωμί. Εκτός από το κλασσικό μπιφτέκι δοκιμάστε ψητό κοτόπουλο ή συκώτι με σαλάτα μαρούλι και ντοματούλα ψιλοκομμένη, λίγη μουστάρδα και λίγη μαγιονέζα είναι ένα «γκουρμέ» πολύ υγιεινό σάντουιτς που ετοιμάζω για τα παιδιά!

4. Το ψωμί, το ρύζι ή τα μακαρόνια είναι πολύ αγαπητά στα παιδιά, διατηρούνται καλά και προσφέρουν ενέργεια από τους υδατάνθρακες που περιέχουν, απαραίτητη για τους μαθητές. Μια μικρή ποσότητα είναι απαραίτητη καθημερινά και άρα προτιμήστε τα για την κατσαρόλα του σχολείου.

5. Λαδερά φαγητά και όσπρια διατηρούνται πολύ καλά και δεν χάνουν τη γεύση τους αντίθετα γίνονται πιο νόστιμα με την ώρα. Το μόνο πρόβλημα είναι πως πολλά παιδιά δεν αγαπούν τα λαχανικά. Για αυτό συνδυάστε τα με μακαρονάκι ή βρασμένο κριθαράκι.

6. Προτιμήστε σάντουιτς με μαύρο ψωμί, μπαγκέτα ή φέτες του τοστ, και ψητά λαχανικά ή σκέτο μπιφτεκάκι ή μαλακό φιλέτο κοτόπουλο ψητό. Η ντομάτα ή η προσθήκη λίγης μαγιονέζας ή βουτύρου διατηρούν τα σάντουιτς ζουμερά και νόστιμα.

7. Φτιάξτε σάντουιτς με wraps- λεπτές πιτούλες και γεμίστε τες με κρέμα τυριού και φετούλα ντομάτας και νόστιμα ψημένα σουτζουκάκια. Ακόμα και εάν είχατε φακές, μπορείτε να τις αλέσετε στο μπλέντερ με λίγη φέτα και να φτιάξετε μια πεντανόστιμη θρεπτική γέμιση.

8. Εάν πάλι, έχετε  βραστό ή ψητό κοτόπουλο, λιανίστε το και ανακατέψτε το με λίγο γιαούρτι, μια κουταλιά μαγιονέζα και λίγη γλυκιά μουστάρδα ή κέτσαπ, για μια νόστιμη κοτοσαλάτα. Τα παιδιά λατρεύουν τον τόνο. Ανακατέψτε τον με λίγη μαγιονέζα, βραστό αυγό και ντοματούλα και γεμίστε με αυτό σάντουιτς.

9. Κροκέτες ψαριού με λίγη μαγιονέζα ή βούτυρο και λίγη «φρέσκια» ντοματούλα κλεισμένες σε ένα ψωμάκι για χοτ ντογκ είναι μια πολύ νόστιμη ιδέεα.

10. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΛΕΤΕ: Α… ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΤΡΩΕΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΝ! ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ! ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΘΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ!

10+1. Φροντίστε στο σπίτι να έχετε υγιεινές νέες γεύσεις, μπάρες δημητριακών (σπιτικές), γιαουρτάκια φρέσκα με μέλι και καρύδια, καρότα ωμά, λάχανο σαλάτα με καρότο, ντάκος με ντομάτα, λαδάκι και φέτα, ρυζόγαλο, πολύσπορο ψωμί με τόνο σάντουιτς…. είναι μερικές γεύσεις που τα παιδιά  μου έχουν συνηθίσει ως υγιεινά σνακ… απλά γιατί έβλεπαν την υπόλοιπη οικογένεια να τα καταναλώνει… και τα βρίσκανε εύκαιρα στο ψυγείο!