Μυστικά Επιτυχίας για το Ψήσιμο στα Κάρβουνα της Βέφας

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ Vefa Alexiadou Cookbooks & Blog vefaalexiadou.gr/

Το ψήσιμο στα κάρβουνα, η πιο παλιά και απλή μέθοδος μαγειρέματος, χρονολογείται από την εποχή που ανακαλύφθηκε η φωτιά. Η τσίκνα από το λίπος που καίγεται δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα ψητά, έτσι ώστε καθετί που ψήνεται στα κάρβουνα γίνεται νοστιμότερο.

Εκτός από τη νοστιμιά των ψητών εδεσμάτων, σ’ ένα μπάρμπεκιου πάρτι, απολαμβάνουμε την ξεγνοιασιά και την απλότητα του φαγητού στο ύπαιθρο, κάτω από τ’ άστρα, χωρίς ιδιαίτερα κοπιαστικές προετοιμασίες.

Όμως, όσο απλό κι αν φαίνεται, το ψήσιμο στα κάρβουνα έχει τα δικά του μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε.

  • Ανάψτε τα κάρβουνα κι αφήστε να καταλαγιάσουν οι φλόγες. Μόλις τα κάρβουνα καλυφθούν από λεπτή γκριζωπή στάχτη, η θερμοκρασία της φωτιάς είναι ιδανική για να ψήσετε μικρά κομμάτια υλικών, όπως τρυφερά κρέατα π.χ. αρνίσια μπριζολάκια, φιλέτα ψαριού ή κοτόπουλου, λαχανικά σε φέτες και λουκάνικα.
  • Όταν τα κάρβουνα καλυφθούν από παχύ στρώμα στάχτης, η θερμοκρασία που εκπέμπουν είναι μέτρια, κατάλληλη για να ψήσετε χοντρά κομμάτια κρέας ή μεγάλα ψάρια. Αν θέλετε να δυναμώσετε την ένταση της φωτιάς, ανακατέψτε τα κάρβουνα με την ειδική λαβίδα, ώστε να φύγει η στάχτη και πλησιάστε τα μεταξύ τους. Αντίθετα για να ελαττώσετε την ένταση, απλώστε τα.
  • Για να μην κολλήσουν τα ψητά και κυρίως τα ψάρια στη σχάρα, ζεστάνετέ την και λαδώστε την καλά πριν τ’ αραδιάσετε επάνω σ’ αυτή.
  • Μουσκέψτε σε νερό επί 30′ τις ξύλινες σούβλες, πριν σουβλίσετε τα κομματάκια των υλικών που θα ψήσετε, για να μην καούν και μαυρίσουν. Αφού τις σκουπίσετε καλά αλείψτε τες με λάδι.
  • Όλα τα υλικά που προορίζονται για ψήσιμο στη σχάρα, μαρινάρονται. Η μαρινάτα βοηθάει τα ψητά να μαλακώσουν και να μη στεγνώσουν στο ψήσιμο. Παράλληλα προσθέτει νοστιμιά και άρωμα στα ψητά. Με την ίδια μαρινάτα αλείφετέ τα κατά διαστήματα όσο ψήνονται.

Εκτός από τα κρέατα και τα ψάρια πολύ νόστιμα στα κάρβουνα γίνονται επίσης τα λαχανικά και τα φρούτα.

  • Τις πατάτες τυλίξτε τες σε αλουμινόχαρτο και ψήστε τες στη χόβολη. Μπορείτε κατά τον ίδιο τρόπο να ψήσετε κεφάλια σκόρδο. Αλείψτε τα με λάδι και πασπαλίστε τα με αλάτι και πιπέρι πριν τα τυλίξετε ένα ένα σε αλουμινόχαρτο.
  • Τα καλαμπόκια ψήστε τα μέσα στα φύλλα τους. Ανοίξτε τα φύλλα με προσοχή, αφαιρέστε τα μουστάκια κλείστε τα πάλι και δέστε τα στην κορυφή. Μουσκέψτε τα καλαμπόκια ΙΟ’ σε κρύο νερό, στραγγιστέ τα και μην τα σκουπίσετε. Αφού ψηθούν, αφαιρέστε τα φύλλα κι αλείψτε τα καλαμπόκια με λίγο βούτυρο.
  • Τα φρούτα κόψτε τα σε κομμάτια, βάλτε τα σε μπολ, πασπαλίστε τα με ζάχαρη και περιχύστε τα με λίγο ρούμι. Αφήστε τα να σταθούν 30′,και περάστε τα σε σουβλάκια μαζί με βουτυρωμένες μπουκίτσες ψωμιού, τυλιγμένες σε ζάχαρη. Ψήστε τα σε μέτρια φωτιά 5′ από κάθε πλευρά, ώσπου να καραμελωθούν.

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ Vefa Alexiadou Cookbooks & Blog vefaalexiadou.gr/

  1. Ένα πινέλο με μακριά λαβή για το άλειμμα της μαρινάτας ή της σάλτσας,
  2. Δυο πλατιές μεταλλικές σπάτουλες
  3. Δυο τσιμπίδες με μακριά λαβή, μια για να τακτοποιείτε τ’ αναμμένα κάρβουνα και μια για να γυρίζετε τα υλικά που ψήνονται. Η τσιμπίδα δεν καταστρέφει την εξωτερική κρούστα που δημιουργείται στο ψητό καθώς ψήνεται. Ενώ το πιρούνι θα την τρυπήσει και τα
  4. υγρά θα τρέξουν και θα καούν.
  5. Μια διπλή σχάρα ψαριού που σας επιτρέπει να γυρίσετε τα ψάρια όλα μαζί επάνω στη φωτιά χωρίς τον κίνδυνο να διαλυθούν. Προτιμήστε σχάρες από ανοξείδωτο ή επιχρωμιωμένο μέταλλο για να μη σκουριάζουν και για να καθαρίζουν εύκολα.
  6. Μακριές μεταλλικές σούβλες με διαφορετικό μήκος, ιδανικές για να κάνετε σουβλάκια
  7. Μια σκληρή μεταλλική βούρτσα για να καθαρίζετε τη σχάρα, ύστερα από κάθε ψήσιμο
  8. Ένα γάντι ειδικό για μπάρμπεκιου, για να μην καίγεστε.