Xristougenniatiki Kotosalata Pate An Zele tis Vefas Aleksiadou

Χριστουγεννιάτικη Κοτοσαλάτα Πατέ Αν Ζελέ της Βέφας Αλεξιάδου

Χριστουγεννιάτικη Κοτοσαλάτα Πατέ Αν Ζελέ της Βέφας Αλεξιάδου

Δείτε πως γίνεται η καταπληκτική & εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη Κοτοσαλάτα Πατέ Αν Ζελέ και μάθετε όλα τα μυστικά για το επιτυχημένο ξεφορμάρισμα του ζελέ!!

Xristougenniatiki Kotosalata Pate An Zele tis Vefas Aleksiadou

Μερίδες 12  Χρόνος ετοιμασίας 1 ώ­ρα  Χρόνος στο ψυγείο 4 ώ­ρες

Υλικά

  • 1 μικρό κοτόπουλο
  • 3 κούπες νερό
  • Αλάτι & Πιπέρι σε κόκκους
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 2 κουταλιές ζελατίνη σκόνη
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια 2×2 εκ.
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά σε κομματάκια 2×2 εκ.
  • 1 κουταλιά τριμμένο κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο σέλερι
  • 1 κούπα βρασμένο ρύζι
  • 2/3 κούπας μαγιονέζα
  • 1 κουταλιά horseradish (χόρσραντις)
  • 1/3 κούπας κέτσαπ
  • 2 κουταλιές μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράστε το κοτόπουλο με το νερό το αλάτι και το πιπέρι ώσπου να μαλακώσει και στραγγίστε το κρατώντας το ζωμό.
  2. Μετρήστε τον και αν δεν είναι 2 κούπες, συμπληρώστε με νερό.
  3. Καθαρίστε το ζωμό, ρίχνο­ντας μέσα το ασπράδι, χτυπημένο σε μαρέ­γκα, ενώ ο ζωμός βράζει κι ανακατέψτε, ώ­σπου να ψηθεί το ασπράδι.
  4. Περάστε το ζω­μό από πολύ λεπτή σίτα ή μουσελίνα.
  5. Φου­σκώστε τη ζελατίνη σε λίγο κρύο ζωμό κι α­νακατέψτε τη με το ζεστό ζωμό, να διαλυθεί εντελώς.
  6. Σε μια μικρή φόρμα κέικ με άνοιγ­μα στο κέντρο (τύπου σωσίβιο ή δαχτυλίδι) ρίξτε ½ κούπας από το μίγμα της ζελατίνης και βάλτε τη στο ψυγείο, να πήξει. Αν χρησι­μοποιήσετε μεγάλη φόρμα σωσίβιο, διπλα­σιάστε τη δόση.
  7. Τοποθετήστε με την καλή όψη προς τα κάτω, τα κομματάκια της κόκκι­νης και της πράσινης πιπεριάς, επάνω στο ζε­λέ, ώστε να μοιάζουν με 4 αλεξανδρινά.
  8. Ρίξ­τε λίγη ζελατίνη και βάλτε τη φόρμα πάλι στο ψυγείο.
  9. Καθαρίστε το κοτόπουλο από τα κόκαλα και τις πέτσες και λιανίστε το.
  10. Α­νακατέψτε το με το υπόλοιπο μίγμα της ζε­λατίνης και τα υπόλοιπα υλικά, βάζοντας τη μαγιονέζα στο τέλος κι ανακατεύοντάς την α­παλά.
  11. Δοκιμάστε και προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται.
  12. Αδειάστε το μίγμα ε­πάνω από τις πιπεριές μέσα στη φόρμα και βάλτε το στο ψυγείο 4 ώρες, να πήξει.
  13. Ξε­φορμάρετε το πατέ σε πιατέλα, βουτώντας τη φόρμα για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε ζεματιστό νερό και φυλάξτε το στο ψυγείο, ώσπου να το σερβίρετε.

Συνταγή από τη Σειρά Βιβλίων 20 Καλύτερες Συνταγές

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Οι 20 Καλύτερες Συνταγές γιά.... Vefa Alexiadou Cookbooks & Blog vefaalexiadou.gr/