Χριστουγεννιάτικη Κοτοσαλάτα Πατέ Αν Ζελέ της Βέφας Αλεξιάδου
Δείτε πως γίνεται η καταπληκτική & εντυπωσιακή Χριστουγεννιάτικη Κοτοσαλάτα Πατέ Αν Ζελέ και μάθετε όλα τα μυστικά για το επιτυχημένο ξεφορμάρισμα του ζελέ!!
Μερίδες 12 Χρόνος ετοιμασίας 1 ώρα Χρόνος στο ψυγείο 4 ώρες
Υλικά
- 1 μικρό κοτόπουλο
- 3 κούπες νερό
- Αλάτι & Πιπέρι σε κόκκους
- 1 ασπράδι αυγού
- 2 κουταλιές ζελατίνη σκόνη
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια 2×2 εκ.
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά σε κομματάκια 2×2 εκ.
- 1 κουταλιά τριμμένο κρεμμύδι
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο σέλερι
- 1 κούπα βρασμένο ρύζι
- 2/3 κούπας μαγιονέζα
- 1 κουταλιά horseradish (χόρσραντις)
- 1/3 κούπας κέτσαπ
- 2 κουταλιές μουστάρδα Ντιζόν
- 1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράστε το κοτόπουλο με το νερό το αλάτι και το πιπέρι ώσπου να μαλακώσει και στραγγίστε το κρατώντας το ζωμό.
- Μετρήστε τον και αν δεν είναι 2 κούπες, συμπληρώστε με νερό.
- Καθαρίστε το ζωμό, ρίχνοντας μέσα το ασπράδι, χτυπημένο σε μαρέγκα, ενώ ο ζωμός βράζει κι ανακατέψτε, ώσπου να ψηθεί το ασπράδι.
- Περάστε το ζωμό από πολύ λεπτή σίτα ή μουσελίνα.
- Φουσκώστε τη ζελατίνη σε λίγο κρύο ζωμό κι ανακατέψτε τη με το ζεστό ζωμό, να διαλυθεί εντελώς.
- Σε μια μικρή φόρμα κέικ με άνοιγμα στο κέντρο (τύπου σωσίβιο ή δαχτυλίδι) ρίξτε ½ κούπας από το μίγμα της ζελατίνης και βάλτε τη στο ψυγείο, να πήξει. Αν χρησιμοποιήσετε μεγάλη φόρμα σωσίβιο, διπλασιάστε τη δόση.
- Τοποθετήστε με την καλή όψη προς τα κάτω, τα κομματάκια της κόκκινης και της πράσινης πιπεριάς, επάνω στο ζελέ, ώστε να μοιάζουν με 4 αλεξανδρινά.
- Ρίξτε λίγη ζελατίνη και βάλτε τη φόρμα πάλι στο ψυγείο.
- Καθαρίστε το κοτόπουλο από τα κόκαλα και τις πέτσες και λιανίστε το.
- Ανακατέψτε το με το υπόλοιπο μίγμα της ζελατίνης και τα υπόλοιπα υλικά, βάζοντας τη μαγιονέζα στο τέλος κι ανακατεύοντάς την απαλά.
- Δοκιμάστε και προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται.
- Αδειάστε το μίγμα επάνω από τις πιπεριές μέσα στη φόρμα και βάλτε το στο ψυγείο 4 ώρες, να πήξει.
- Ξεφορμάρετε το πατέ σε πιατέλα, βουτώντας τη φόρμα για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε ζεματιστό νερό και φυλάξτε το στο ψυγείο, ώσπου να το σερβίρετε.
Συνταγή από τη Σειρά Βιβλίων 20 Καλύτερες Συνταγές