10 tips σωστής & υγιεινής διατροφής για να χάνετε κιλά χωρίς να το σκέφτεστε

της Αλεξίας Αλεξιάδου

Μικρές συμβουλές για την υγεία σας!

10 tips σωστής & υγιεινής διατροφής για να χάνετε κιλά χωρίς να το σκέφτεστε Vefa Alexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou,gr
  1. Βασιλικό πρωινό: Εφοδιάστε τον οργανισμό σας με την καλύτερη ενέργεια και βελτιώστε την καθημερινή σας επίδοση. Ετοιμάστε ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Βασιστείτε στα δημητριακά, στα σιτηρά ολικής αλέσεως. Τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και καίγονται ευκολότερα είναι καλύτερο να καταναλώνονται μόνο το πρωί. Αυξήστε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ρυθμό του μεταβολισμού σας, το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας, απομακρύνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της πείνας μέχρι το μεσημέρι.
  2. Κολατσίστε σωστά! Αποφύγετε τα λιπαρά και γλυκά σνακ. Προμηθεύστε το ψυγείο του εργασιακού σας χώρου με φρούτα και παξιμάδια σικάλεως, πολύσπορα κριτσίνια, λάιτ γιαουρτάκια, λάιτ σπιτικά μπισκότα και μάφινς με λίγα λιπαρά και φυτικές ίνες από δημητριακά όπως κουάκερ.  
  3. Waterfall…Καταναλώστε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να διψάσει και να αφυδατωθεί. Πίνετε ημερησίως τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα νερό. Θα δείτε τη διαφορά στην επιδερμίδα σας.
  4. Γίνετε σπιτόγατοι. Προτιμήστε το σπιτικό, υγιεινό φαγητό, που θα έχετε φτιάξει μόνοι σας με αγνά και χαμηλά σε λιπαρά υλικά. Μαγειρέψτε με όρεξη για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας. Εμπλέξτε και τα παιδιά στη δημιουργία του καθημερινού οικογενειακού τραπεζιού και θα λατρέψουν το χώρο της κουζίνας!
  5. Ώρα για αποτοξίνωση! Αποβάλετε άμεσα τις τοξίνες από το σώμα σας και ανανεωθείτε «ψυχή τε και σώματι». Επενδύστε στα λαχανικά, στα φρούτα και στους φυσικούς χυμούς. Εμπλουτίστε τα πιάτα με μια πανδαισία χρωμάτων από ποικιλία λαχανικών και δελεάστε την αίσθηση της όρασης. Πίνετε άφθονο γάλα ή καταναλώνετε φρέσκα γιαούρτι πηγή ασβεστίου και ιδανικά για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Καταναλώνετε φρέσκους χυμούς, πλούσιους σε βιταμίνες, θέτοντας γερές βάσεις στην άψογη διατήρηση της επιδερμίδας και των οστών σας.
  6. Αντισταθείτε στην ΥΠΕΡγλυκαιμία. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να γλυκαθείτε. Προτιμήστε τα γλυκά του κουταλιού, που είναι χαμηλά σε λιπαρά (αλλά πάντα με μέτρο), τις φρουτοσαλάτες, τα λάιτ επιδόρπια γιαουρτιού και τη σοκολάτα υγείας, αν η ανάγκη σας για γλυκό ξεπερνάει τα όρια! Θα πάρετε την ενέργεια, που χρειάζεστε και μη φοβάστε, κανείς δεν θα σας πει ξινούς! Κι αν δεν μπορείτε να μειώσετε τα γλυκά ή να ευχαριστηθείτε με ένα φρούτο ή ένα γιαουρτάκι, τότε κάντε ένα ντοσιέ συνταγών και μαζέψτε τις αγαπημένες σας ΛΑΙΤ συνταγές για γλυκά από το realfood (έχουμε δημοσιεύσει πάρα πολλές σε πολλά τεύχη) και ανατρέχετε σε αυτές για το γλυκό της εβδομάδας!
  7. Τονωθείτε και γεμίστε ενέργεια… Σιδερένιοι! Εντάξτε στα γεύματα σας το συκώτι, θρεπτικό και πλούσιο σε σίδηρο εναλλάξ σε γεύματα της εβδομάδας με φακές και σπανάκι μαζί με πορτοκάλι, καρότο ή πιπεριά για να γίνεται πιο εύκολα η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό και εκμηδενίστε τον κίνδυνο της αναιμίας. Επιλέξτε για το δείπνο ένα ελαφρύ γεύμα με ψάρι. Τα ψάρια περιέχουν φώσφορο, απαραίτητο για την καλή κατάσταση της οράσεως, αλλά και λιπαρά οξέα ιδιαίτερα ευεργετικά για τη σωστή λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος. Μπορείτε να τρώτε ψάρι μέχρι και 4 φορές την εβδομάδα.
  8. Πάλι την έκανες τη λαδιά σου; Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση λαδερών και τηγανητών φαγητών. Εκτός από περιττό λίπος, δεν προσφέρουν τίποτα άλλο στον οργανισμό σας. Προτιμήστε το ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και μειώνει την «κακή» χοληστερόλη. Προσθέστε το ωμό στα φαγητά και τις σαλάτες σας. Κάθε φορά από όσο γράφει μια συνταγή ελαττώνετε μερικές κουταλιές. Έτσι θα συνηθίζετε σιγά, σιγά στη νέα γεύση του φαγητού χωρίς πολλά λιπαρά!
  9. Υδατάνθρακες… με «κόμπλεξ» κι όχι χωρίς! Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (complex) είναι καλύτεροι από τους απλούς. Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση αμύλου, τις επεξεργασμένες τροφές, τη λευκή ζάχαρη και το λευκό ψωμί. Προτιμήστε το μαύρο ψωμί, το μέλι (ως γλυκαντικό), τη σίκαλη και τα πολύσπορα, που, εκτός από  νόστιμα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού αλλά και στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Θα σας γεμίσουν ενέργεια και ευεξία.Τα μακαρόνια ολικής αλέσεως και το μαύρο ρύζι είναι πολύ καλύτερα από τα απλά. Τα όσπρια είναι η πιο υγιεινή τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Τα καρότα και οι γλυκοπατάτες ενώ περιέχουν υδατάνθρακες είναι πιο θρεπτικά από τις πατάτες.
  10.  Ακόμα κάθεστε; Χρόνος για το γυμναστήριο είναι δύσκολο να βρεθεί, γι’ αυτό αρχίστε να παριστάνετε τους κλειστοφοβικούς εγκαταλείποντας τη συνήθεια του ανσασέρ. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες και ανεβείτε στον πιο ψηλό όροφο! Αφήστε το αμάξι και απολαύστε τη λιακάδα με αρκετό ποδαρόδρομο στα πάρκα και στην εξοχή. Θα ανταμειφθείτε περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε.