Γαλλική ζύμη τσουρεκιού χωρίς αυγά της Αλεξίας

Γαλλική ζύμη τσουρεκιού χωρίς αυγά της Αλεξίας vefa alexiadou cookbooks & blog vefaalexiadou.gr/
 

 ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ,

ΤΟΜΟΣ 5, ΓΡΑΜΜΑ ΖΥ-ΖΟ

 16 μερίδες

Χρόνος ετοιμασίας 1 ώρα  Βαθμός δυσκολίας ++

Υλικά

  • 1 δόση ζύμη για γαλλικό ψωμί (χωρίς το αλάτι)
  • 220 γρ. μαργαρίνη σοφτ, μαλακωμένη (ή βούτυρο σοφτ μαλακό, λίγο λιγότερο από ένα πακέτο)
  • 1 κούπα και 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 4-5 κουταλιές μέλι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάστε τη ζύμη του ψωμιού, έως και το βήμα 3.
  2. Φυλάξτε 2 κουταλιές από τη μαργαρίνη στην άκρη. Πιέστε την υπόλοιπη με ένα πιρούνι, να μαλακώσει. Ανοίξτε με τον πλάστη τη ζύμη σε μεγάλο, αρκετά παχύ, τετράγωνο φύλλο, επάνω σε λαδόκολλα αλευρωμένη. Στρώστε στο κέντρο του την υπόλοιπη μαργαρίνη, χωρίς να φτάνετε μέχρι τις άκρες. Πασπαλίστε με 1 κούπα ζάχαρη.
  3. Τυλίξτε τις γωνίες επάνω από την αλειμμένη επιφάνεια, να κλείσουν τη μαργαρίνη μέσα στη ζύμη. Αναποδογυρίστε την και βάλτε τη σε στρογγυλή φόρμα 28 εκ. αλειμμένη καλά με 1 κουταλιά από την υπόλοιπη μαργαρίνη.
  4. Καλύψτε με πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει, 30΄περίπου, να φτάσει ως το χείλος της φόρμας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 200ο C  (πάνω-κάτω), 35΄. Ανακατέψτε 1 κουταλιά μαργαρίνη που περίσσεψε με τις 2 κουταλιές ζάχαρη. 5΄πριν το τέλος ψησίματος, ανοίξτε το φούρνο κι αλείψτε με το μείγμα την επιφάνεια του ψωμιού.
  5. Βγάλτε το ψωμί και όπως είναι ζεστό, αλείψτε καλά με ελαφρά ζεσταμένο μέλι και πασπαλίστε με αμυγδαλάκι. Διατηρείται μαλακό 2-3 ημέρες. Εάν χρειαστεί, ξαναζεστάνετε για λίγο τις φέτες στα μικροκύματα.

Ζύμη για Γαλλικό ψωμί με γάλα (pate pain)

1 δόση (2 καρβέλια)

Χρόνος προετοιμασίας 30΄(+2 ώρες & 30΄για φούσκωμα) Χρόνος ψησίματος 25΄-30΄ Βαθμός δυσκολίας ++

Υλικά

  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 6 κουταλιές χλιαρό νερό
  • 1 κυταλιά ξερή μαγιά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2/3 κούπας γάλα χλιαρό

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το νερό και τη μαγιά. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε να σταθεί 10΄, ώσπου να κάνει φούσκες.
  2. Βάλτε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα. Προσθέστε τη φουσκωμένη μαγιά και χτυπήστε με το γάντζο, ώσπου να γίνει ζύμη ελαστική που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ. Εάν κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμη, εάν είναι πολύ τριφτή, προσθέστε λίγο γάλα ακόμη.
  3. Βάλτε σε μπολ αλειμμένο με λίγη μαργαρίνη, καλύψτε κι αφήστε να σταθεί σε ζεστό χώρο, για 2 ώρες, να διπλασιαστεί σε όγκο. Καλή επιτυχία. Αλεξία Αλεξιάδου.