Στήθος Αρνιού Γεμιστό της Βέφας

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ Στήθος Αρνιού Γεμιστό της Βέφας Vefa Alexiadou Cook Books & Blog Vefaalexiadou.gr

Στήθος Αρνιού Γεμιστό της Βέφας

Μερίδες 8-10   Χρόνος προετοιμασίας 30΄   Χρόνος ψησίματος 2 ώρες και 30΄

 Υλικά

  • Το στήθος ενός μικρού αρνιού από τη νεφραμιά και πάνω
  • 1/3 κούπας χυμό λεμονιού
  • τη συκωταριά του αρνιού
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή μια ακόμη αρνίσια συκωταριά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ κούπας λάδι
  • 1 κούπα ρύζι καρολίνα
  • ¼ κούπας ψιλοκομμένο άνηθο
  • ¼ κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
  • ¼ κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κιλά πατάτες
  • έξτρα λάδι και χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Ζεματίστε τη συκωταριά και ψιλοκόψτε την. Πλύνετε το στήθος του αρνιού μέσα κι έξω, τρίψτε το με το χυμό λεμονιού κι αλατοπιπερώστε το.
  2. Σοτάρετε στο λάδι το ξερό κρεμμύδι, ρίξτε τη συκωταριά, τον κιμά, αλάτι, πιπέρι κι ανακατέψτε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά.
  3. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτετα υπόλοιπα υλικά.
  4. Γεμίστε με το μίγμα το στήθος του αρνιού και κλείστε το άνοιγμα ράβοντάς το. Τοποθετήστε το σε ταψί, όρθιο, και περιχύστε το με 1/3κούπας λάδι. Προσθέστε 1 κούπα νερό.
  5. Ψήστε το στους 220°C, 30΄ να πιάσει κρούστα και κατόπιν χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 150°C.
  6. Αραδιάστε τριγύρω τις πατάτες, κομμένες σε κομμάτια, περιχύστε τες με λίγο λάδι και χυμό λεμονιού, πασπαλίστε τες με αλάτι και πιπέρι και συνεχίστε το ψήσιμο για 2 ώρες ή ώσπου να ψηθεί το κρέας και οι πατάτες. Στο διάστημα αυτό περιχύνετέ το με το ζουμί του. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο νερό. Το ρύζι θα φουσκώσει με τα υγρά του αρνιού.
  7. Στο διάστημα του ψησίματος αν δείτε ότι αρπάζει η πέτσα, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο. Καλή επιτυχία.