ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΠΟΠΛΕΤΕΣ ΤΥΛΙΧΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΑΛΜΙVefa Alexiadou Cookbooks & Blog vefaalexiadou.gr/ 3

Ποπλέτες Τυλιχτές με Κιμά Σαλμί της Βέφας Αλεξιάδου

Ποπλέτες Τυλιχτές με Κιμά Σαλμί

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΠΟΠΛΕΤΕΣ ΤΥΛΙΧΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΑΛΜΙVefa Alexiadou Cookbooks & Blog vefaalexiadou.gr/

Μία νοστιμότατη συνταγή, για το αποκριάτικο, γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ μας παρουσιάζει η αγαπημένη μας Βέφα Αλεξιάδου  για το αποκριάτικο γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ,

που θα αγαπήσουν όσοι το δοκιμάσουν! 

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαγειρικής – 3ο Βραβείο Μαρία Μιχαλάκη ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Μερίδες: 6-8   Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα   Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 5′

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό εσκαλόπ από μοσχάρι γάλακτος

για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. λουκάνικο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι 2 κουταλιές μαύρο κρασί
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. ψίχα ψωμιού, μουσκεμένη σε λίγο γάλα
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα

  • 1/3 κούπας λάδι
  • 2 μικρά κρεμμύδια, σε φετάκια
  • 2 μικρά καρότα, σε φέτες
  • 1 κούπα κρασί μαύρο
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, ψιλοκομμένες ή
  • 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένο σέλινο
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι, για το τύλιγμα
  • λάδι, για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάστε τη γέμιση.

  1. Ζητήστε από τον κρεοπώλη να περάσει τον κιμά δύο φορές από τη μηχανή.
  2. Βάλτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι επάνω στη φωτιά και σοτάρετε το μπέικον και το λουκάνικο, να βγάλουν το λίπος τους.
  3. Ρίξτε το κρεμμύδι και συνεχίστε το σοτάρισμα, ώσπου να μαραθεί.
  4. Σ’ ένα μπολ βάλ­τε τον κιμά, το κρασί, τ’ αυγά, την ψίχα, τη ρί­γανη, αλάτι, πιπέρι και τα σοταρισμένα υλικά. Ζυμώστε ν’ ανακατευτούν καλά.
  5. Χτυπήστε τα εσκαλόπ με το σφυράκι, να πλατύνουν.
  6. Πλάστε με τη γέμιση σουτζουκάκια και βάλτε 1 στην ά­κρη κάθε φέτας κρέατος. Τυλίξτε τη σε ρολό και στερεώστε το με μια φουρκέτα. Ετοιμάστε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις πολπέτες.
  7. Αλευρώστε τες και σοτάρετε τες σε μπόλικο ζεστό λάδι, να ροδίσουν.

Ετοιμάστε τη σάλτσα.

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, να μαραθεί.
  2. Προσθέστε τα καρότα κι ανακατέψτε 1′ επάνω στη φωτιά.
  3. Σβήστε με το κρασί.
  4. Ρίξτε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοι­πα υλικά κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε μέσα τις πολπέτες. Σκεπαστέ και σιγοβράστε περίπου 1 ώρα ή ώσπου να μαλακώσει το κρέας.
  5. Αφαιρέστε τις πολπέτες από την κατσαρόλα και χτυπήστε τη σάλτσα στο μπλέντερ.
  6. Μετα­φέρετε και πάλι τη σάλτσα στην κατσαρόλα, ρίξτε μέσα τις πολπέτες και βράστε τες ακό­μη 5′. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, με πουρέ πατάτας και σοταρισμένα λαχανικά.

Από το Βιβλίο 21 Βραβευμένες Συνταγές Ελληνικές Νησιώτικης Κουζίνας

ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ 21 Βραβευμένες Συνταγές Ελληνικές Νησιώτικης Κουζίνας Vefa Alexiadou Cookbooks & Blog vefaalexiadou.gr/