Τα προϊόντα του Νοεμβρίου

Ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου έφτασε και το κρύο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητό. Ο οργανισμός μας έχει πλέον ανάγκη από περισσότερη ενέργεια και θερμαντικές ουσίες που θα μας επιτρέψουν ν’ αντιμετωπίσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες και να λειτουργήσουμε καλύτερα. Η διατροφή μας κατά συνέπεια επιβάλλεται να είναι πιο μεστή και πλούσια σε γεύση και θερμίδες, εναρμονισμένη με τις καιρικές συνθήκες και βέβαια, η φύση έχει όπως πάντα προνοήσει γι’ αυτό με τα εποχιακά προϊόντα που μας προσφέρει σε αφθονία.

Οι βραστές σαλάτες με κουνουπίδι, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών, που βρίσκονται σε αφθονία στα καλάθια των οπωροπωλείων και είναι γι’ αυτό το λόγο φθηνότερα, θα αντικαταστήσουν τις σαλάτες με τα πράσινα φρέσκα λαχανικά. Για όσους επιμένετε στις φρέσκες σαλάτες, θα βρείτε στην αγορά τρυφερά αντίδια και σπανάκι. Κυκλοφορούν επίσης όλα τα λαχανικά σε βολβούς ή ρίζες, όπως τα καρότα, οι σελινόριζες, οι ρέβες, τα ρεπάνια, τα παντζάρια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε τριμμένα φρέσκα είτε βρασμένα ως σαλάτες ή συνοδευτικά πιάτα. Λάχανα, σπανάκι και πράσα προσφέρονται επίσης για χορταστικά πιάτα με χοιρινό, κοτόπουλο ή κυνήγι.

Ζουμερά και μυρωδάτα τα διάφορα εσπεριδοειδή είναι τα κατ’ εξοχήν φρούτα της εποχής. Λεμόνια, πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, νεράντζια, γκρέιπφρουτ και περγαμότα, εκτός από την υπέροχη γεύση τους, περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία μας. Επωφεληθείτε κι ετοιμάστε σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ. Φτιάξτε υπέροχα γλυκίσματα με κάστανα, φουντούκια και διάφορους ξηρούς καρπούς που είναι επίσης φρούτα της εποχής. Τα μήλα, τα αχλάδια και οι κίτρινες κολοκύθες συνεχίζουν να είναι στη διάθεσή μας και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε γλυκίσματα ή φαγητά. Κυκλοφορούν ακόμη τα χειμωνιάτικα πεπόνια από την περιοχή του Έβρου καθώς και τα φρέσκα δαμάσκηνα, οι βανίλιες, μοναδικές για κομπόστες, μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού. Τα κράνα με το βαθύ κόκκινο χρώμα και την υπόξινη, στυφή γεύση είναι κατάλληλα αυτόν το μήνα για να φτιάξετε λικέρ, σιρόπι ή πελτέ που θα συ­νοδεύσει θαυμάσια τα γιορτινά πιάτα σας με ψητά πουλερικά, όπως η Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. Αυτόν το μήνα επίσης θα βρείτε στα καλάθια των οπωροπωλείων άφθονα ρόδια και κυδώνια. Δώστε ιδιαίτερη γεύση στις σαλάτες σας προσθέτοντας σπόρια ή σάλτσα ροδιού ή φτιάξτε με αυτά λικέρ και σιρόπι γκρεναντίν. Τα κυδώνια, φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, είναι κατάλληλα για πελτέ. Στη μαγειρική συνδυάζονται με αρνί και χοιρινό κρέας ή συνοδεύουν ψητά πουλερικά. Ψητά με γιαούρτι αποτελούν το καλύτερο επιδόρπιο για το γλυκό φινάλε ενός γεύματος.

Οι γλώσσες είναι τα ψάρια του χειμώνα κι αυτόν το μήνα θα τις βρείτε φρέσκιες σε όλα σχεδόν τα ιχθυοπωλεία. Ένα ψάρι χωρίς καθόλου λιπαρά που μαγειρεύεται εύκολα, γρήγορα και με πολλούς τρόπους. Είναι κατάλληλο για να γεμίσετε κρέπες, να το προσφέρετε ογκρατέν ή απλώς ελαφρά τηγανισμένο σε λίγο βούτυρο. Επειδή εκτός από το κεντρικό κόκαλο δεν έχει άλλα κόκαλα μέσα στη σάρκα του, είναι κατάλληλο για τα μικρά παιδιά. Θα βρείτε φυσικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, όπως τσιπούρες, λαβράκια και πέστροφες, σε προσιτές τιμές και όλων των ειδών τα θαλασσινά, κατεψυγμένα.

Μολονότι σήμερα με τη γρήγορη διακίνηση προϊόντων από χώρα σε χώρα τα γνωστά ως εποχιακά τρόφιμα κυκλοφορούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι προτιμότερο να αγοράζουμε και να χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας τα ντόπια εποχιακά προϊόντα, τα οποία είναι πιο φρέσκα, πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και κυρίως πιο φθηνά.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ

Μαγειρέψτε με εποχιακά προϊόντα. Είναι πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και πιο φθηνά.

Με Αγάπη Βέφα